НОВИНИ

Улични музиканти от Лисабон - гости на фестивала за късометражно кино в НДК

Група улични музиканти от Лисабон са сред специалните гости на фестивала за късметражно кино "В Двореца", който се провежда до 13 декември в НДК. Ето какво обединява младежите от "Транс до мимо"...

Айше Сали
от Айше Сали
17:44, 12.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Те са от различни краища на Европа, но мястото, което ги среща, е Лисабон. Повече от година 8 момчета и 1 момиче свирят заедно, за да създават настроение из улиците на португалската столица - обратно на името на групата - "Тъгата на мима". Свирят като професионалисти, въпреки че всеки от бандата е усвоил без чужда помощ тънкостите на своя инструмент.

Томас: "В началото всеки от нас свиреше сам. Когато се запознахме, се оказа, че изпълняваме един и същи стил музика. Така започнахме да свирим заедно и основахме групата. Печелим добре като улични музиканти, но изпълненията на открито ни носят преди всичко свобода."

Впечатлени от историята двама режисьори я претворяват в късометражния филм "Fish and Chips". Лентата участва в официалната селекция на фестивала за късометражно кино в НДК. Заглавието на филма носи името на една от песните, изпълнявани от бандата. Така се е казвала и групата при основаването й. А сега името е "O Trance Do Mimo" - по идея на Жозе, който свири на бас китара и композира музиката.

Жозе: "Името на групата е препратка към пътуването във вътрешния ни свят. Мимът не говори, а само жестикулира. Така изглеждаме и ние, когато останем насаме със себе си и размишляваме за нещата от живота."

Жозе казва, че всеки ден му носи различно вдъхновение за музиката, която създава. Без съмнение в нея ще пренесе и частица от София. А Бохемскто звучене на "Трансe до мимо" ще оглася НДК още няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителната изложба Откривай България помага на Българската Коледа
Благотворителната изложба "Откривай България" помага на "Българската Коледа"
Завърши Седмицата на четенето
Завърши Седмицата на четенето