НОВИНИ

И "Антична Сердика" е недостъпна за хора с увреждания

И "Антична Сердика" е недостъпна за хора с увреждания. В това се убеди екипът ни, след сигнал на младежи на инвалидни колички. Вместо с протест, хора с увреждания решиха да отбележат европейския ден за независим живот с културна програма. Но и тя се оказа проблем за тях. Нито една културна институция не е достъпна за техните колички.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:26, 05.05.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Една от първите посетителки на антична Сердика е Ваня. Но ентусиазмът й бързо изфирясал

Ваня Пандиева - Бях много разочарована да установя, че един нов обект не е осигурил достъп до хора с колички.

От културното министерство, обаче, отричат. И препоръчват използването на асансьорите. Те са важна част, но не са достатъчни - казва Ваня. И за да докаже очевидното, е готова да демонстрира. 100 метра след първия асансьор и количката й спира.

ВаняПандиева - А, така да си дойдем на думата ....!

Трите стъпала тук лесно могат да се избегнат, както и следващите четири. Ще бъде улеснение не само за хора като Ваня

Ваня Пандиева - То не е нужно да си архитект, за да установиш, че има възможност да се направи рампа

Гневът й расте още повече, като разказва за скорошното й пътешествие до Акропола.

Ваня Пандиева - Има такива въжени линии, с които може човек със стабилна тежка акумулаторна количка да отиде докъдето си пожелае

Вторият асансьор също не я прави посетител на най-големия музей на открито. Стълбите там удрят хоризонта й почти веднага.

Ваня Пандиева - По-надолу също няма мисъл за достъп. Ето виждате натам - едно стъпалце, друго стъпалце. Хората по света са го измислили, а при нас няма нито воля, нито желание, нито ум за това да се направи

Освен наличието на двата асансьора, от културното министерство съобщават още и за личната инициатива на министъра, да се сложат табелки за незрящи. Въпреки че като обект, финансиран по европейски проект, той задължително трябва да бъде достъпен за всеки. И за това има определени норми с точни указания как трябва да стане.

Капка Панайотова - Център за независим живот - Това, което вероятно ще направим, е да информираме европейските институции, че в България с европейски пари се правят неща, които нарушават европейските изисквания.

И така единственото място, което може да приюти картините рисувани от хора със и без увреждания се оказва Сити Марк Арт център. Изцяло частна инициатива, преобразила бившето кино Левски. Тук с асансьор, рампи и платформи количка може да стигне дори зад кулисите

М. Ч. - Не сте длъжни да правите достъпност, защо го правите?
Христо Киров - Правим го от любов, от любов към хората.
арх. Теодора Джерманова - Оказа се, че не е невъзможно и за щастие, хората да доволни

И картините също са преживяно предизвикателство. Проект с маслени бои събрал заедно хора със и без увреждания, картини, които недвусмислено говорят, че пред платното всички са равни.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа репетиция за Поли Генова в Стокхолм
Първа репетиция за Поли Генова в Стокхолм
Зъботехници от Пловдив на бунт срещу неизплатени заплати
Зъботехници от Пловдив на бунт срещу неизплатени заплати