НОВИНИ

И днес нарушения на матурите

48 000 дванайсетокласници и 53 000 седмокласници се явиха на втори изпит днес. Сериозно нарушение беше допуснато в столичното 119-то училище. В 8 часа и 3 минути, след началото на матурата, телевизионен екип беше там и предаваше на живо пред стая с ученици. Присъствието на външни лица в училищата е категорично забранено през целия ден на изпита. Според министър Кунева обаче матурите не са компрометирани.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:17, 20.05.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Днес зрелостниците се явиха на втора матура, която включва 13 предмета. Още рано сутринта потърсихме коментар от министър Кунева на факта, че прокуратурата търси началото на престъпната схема за купуване на матури, разкрита от БНТ, в министерството.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Не съм видяла, това което вие казвате, така че няма да го коментирам, ако видя официално изявление, тогава ще коментирам.

Към 8 и 3 минути, след като изпитът вече беше започнал, стана ясно, че телевизионен екип предава на живо от коридора на 119-то училище пред стая с ученици. Наредба на просветното министерство за провеждане на матурите обаче категорично забранява през целия ден на изпита всякакви външни хора да влизат в училищата. Допускат се само служебни лица за провеждане на изпита, до трима родители, квестори, учители консултанти. Според министър Кунева обаче това не е компрометирало матурите.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Наредбата има както всеки нормативен акт и дух, и буква. Буквата на наредбата в собствения смисъл, не допуска влизането на външни лица след този определен час, но духът на наредбата е да се дава прозрачност, да се дава гаранция, че всичко е справедливо.

Влизането не е разрешено от министерството, каза още Кунева, а от директора. В 119-то училище доскоро директор беше зам.-министър Стаматов, който каза, че и преди са пускани камери. Кунева добави, че случаят ще се разгледа и който е превишил правата си ще понесе отговорност. По-късно стана ясно още, че сайтът на МОН е бил хакнат рано сутринта и че телевизия е получила тестовете с въпросите минути след началото на матурата.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Това повдига други въпроси по принцип за сигурността на сайтовете, цялата администрация е подложена на такива хакерски атаки. Нашият сайт ще бъде подложен на стрес тест от специалсти, искаме наистина да имаме сигурен сайт.

Според министър Кунева по-важно било, когато някой реши тези тестове, те да не могат да се върнат в училищата и затова помагало видеонаблюдението.

По време на пресконференция днес при изключени камери бяха демострирани клипове, които показват как ученици преписват - после бяха изпратени на мейлите на журналистите.

Ще бъдат наказани за дребни нарушения 18 учители, анулирани са 33 работи. Какво обаче направиха хилядите ученици, които не преписваха.

Трудно ли беше?

Добромира Янева, 12 клас: Ами не, който си е учил беше лесно.

Стефани, 12 клас: Добре се справихме.

Защо биология избра?

Стефани, 12 клас: Защото е най-лесно.

Седмокласниците решаваха тест от 20 задачи и още четири по-трудни.

Ти реши ли ги?

Ами да, предполагам.

А тези четирите по-трудните?

Ами не, не напълно.

Сложни ли бяха?

На мен ми бяха сложни, но зависи де, който е учил.

Оценките от матурите ще са ясни до 10 юни, а за седми клас - до 3 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архимандрит Дионисий за БНТ: Имам какво да кажа за Синода, но не сега
Архимандрит Дионисий за БНТ: Имам какво да кажа за Синода, но не сега
Атрактивна изложба в историческия музей в Силистра
Атрактивна изложба в историческия музей в Силистра