НОВИНИ

И педиатрите от детската болница излизат на протест

Работещите в единствената специализирана педиатрична болница у нас готвят протест. Педиатрите настояват болницата да получи специален статут, финасирането й да не зависи само от Здравната каса, както и да отпаднат лимитите за прием на малки пациенти.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:12, 17.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още
педиатрите детската болница излизат протест

След среща със здравния министър медиците са получили уверение,че част от исканията им ще бъдат изпълнени. Но протестът им насрочен за утре не се отменя.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща, че бъдещата комплексна детска болница, чието изграждане трябва да приключи до 2 години няма да е търговско дружество. Основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия.

На среща с представители на педиатрите Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през септември ще започне и същинското строителство.

Представителите на медицинския персонал запознаха министър Ананиев с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения.

Здравният министър съобщи, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/ 2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Беше поет ангажимент да се предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки.

До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното министерство със съсловни организации и асоциации зя възнагражденията за персонал в лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските специалисти в Бургас пак излязоха на протест
Медицинските специалисти в Бургас пак излязоха на протест
​Договориха президентски дебат в Украйна пред 70 000 зрители​
​Договориха президентски дебат в Украйна пред 70 000 зрители​