Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че има има проявен инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми към проекта за Дунав мост 3, Силистра - Кълъраш.

от БТА
14:53, 23.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
инвеститорски интерес няколко чуждестранни фирми дунав мост

Българската и румънската общини работят активно за новото мостово съоръжение, което е включено в градоустройствения план на Силистра.

На 29 юни в България ще пристигне румънският колега на министър Нанков и тогава се очаква да бъдат подновени разговорите по тази и други теми, като сред детайлите в разговорите ще е и създаването на българо-румънска проектна компания по аналогия с проекта за Дунав мост 2. Тогава ще се разгледат и заявените намерения от международни финансови институции и компании за реализирането на проекта, допълни министърът и отбеляза, че анализ на трафиците доказва жизнеспособността и икономическата обосновка на проекта и от гледна точка на бъдещото му концесиониране.

;;

Министърът посочи, че основният проблем пред строителството на подобни съоръжения е осигуряването на финансиране за изграждането им и състоянието на довеждащата инфраструктура . Средства не могат да се осигурят от оперативните програми "Транспорт" и "Региони в растеж", както и по механизма за свързана Европа. Това не може да стане и по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния, заради ограничения й бюджет. Това означава, че финансиране може да се търси чрез частни стратегически инвеститори чрез публично-частно партньорство, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестуваха турски гражданин за контрабанда на близо 3 кг. накити
Арестуваха турски гражданин за контрабанда на близо 3 кг. накити
Денят започва с култура с празнично предаване за 24 май
"Денят започва с култура" с празнично предаване за 24 май