Проф. Ангел Димитров: Напластява се излишно напрежение по линията София-Скопие

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, обясни в "Сутрешния блок" на БНТ как се е стигнало до това, което днес съседите ни от Северна Македония наричат официален македонски език.

от БНТ
09:08, 17.12.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония: Истината е, че през 44-45 г. две комисии се събират, за да реконструират въз основа на 2-3 от местните говори нова езикова конструкция. Измисля се нова писмена система, която заимства много от сръбските букви. Целта на тази комисия е да разграничи езика от литературния български език. Някои от членовете на комисията се съпротивляват. /.../ Така се създава това, което се нарича днешният македонски език.

Той каза, че комисията не се занимава с езиковите въпроси. И добави, че не трябва да се вглеждаме в такива конкретни случки, защото напоследък се напластява едно излишно напрежение между двете държави. Трябва по-скоро да се запитаме какви са причините за това.

;
Проф. Ангел Димитров: Много често се забравя, че освободената енергия при разпада на комунистическата система беше насочена не само към бъдещето, но и в известен смисъл към миналото. /.../

Няма никакво желание у нашите колеги да излязат от тази рамка, която е идеологическа и политическа и беше създадена през 44 година и оттогава досега не се променя.

Работата на комисията е била едностранно прекратена от колегите им от Северна Македония, обясни проф. Димитров.

Проф. Ангел Димитров: Беше едностранно прекратена работата на комисията с аргумент, че трябва да се съобразяват с предстоящите предсрочни избори, които са след 4 месеца. Те просто отказват да се срещаме повече и да разговаряме. Остава един въпрос дали през май ще се възстанови работата на комисията.
За нас също този аргумент е изненадващ, защото винаги досега колегите твърдяха, че работят без политически натиск, че всичко около тях е спокойно. И сега се оказва, че работата на комисията е вътрешнополитически проблем за нашата млада съседка.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да бъде по-широк новият тротоар на бул. Патриарх Евтимий?
Трябва ли да бъде по-широк новият тротоар на бул. "Патриарх Евтимий"?
КЕВР обсъжда поскъпването на водата от 1 януари
КЕВР обсъжда поскъпването на водата от 1 януари