НОВИНИ

Има ли къде да играят децата с увреждания

Две нови площадки за деца с увреждания ще бъдат открити до края на пролетта в София. Според наредбата на министерството на регионалното развитие, най-малко 50 на сто от съоръженията на всички детски площадки, трябва да са пригодени и за деца със специални потребности. Защо въпреки това рядко виждаме деца с увреждания в градинките? Отговорите потърси Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:53, 15.04.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Всички новоизградени детски площадки в София трябва задължително да са оборудвани и за деца с увреждания. Това може да са релефни цифри за деца с нарушено зрение или просто място без столче около детската масичка, предвидено за дете в количка. В момента вече са обявени обществени поръчки за две нови площадки - на ул. Черковна и до Двореца на децата.

Димитър Данчев, директор на „Зелена система“, Софийска община: Тези площадки са проектирани и предвидени изцяло за ползване на деца с увреждания, тъй като те са със специални рампи и специални елементи, които могат да бъдат използвани от тях, но това не казва, че само те могат да ползват, могат да бъдат ползвани и от деца без увреждания.

Засега в София има една такава площадка в Южния парк. Там има специална люлка, но рядко се ползва по предназначение.

;
Христина Николаева, председател на сдружение „Защита на правата на хората с аутизъм в България“: Не съм видяла дете с инвалидна количка, която да я ползва, поради простата причина, че то няма как да стигне до нея. Транспортът пригоден ли е? Не е!

Христина Николаева има двама синове. По-малкият - Люби - е на 8 години и има аутизъм. Според майката освен недостъпната среда има и друга причина рядко да виждаме деца със специални потребности да играят с останалите. И това са репликите на майките.

Христина Николаева: „Не си играй, маме или бабе, с това дете, за да не ти направи нещо. Той беше на 3 години тогава. Или „Айде сега от това дете - по-далече от него.“ Наистина много се надявам вече след толкова говорения, че това не е заразно, че те така се раждат тези деца, да се спре с тази истерия, че ще се заразят.
;

Христина се надява обществото да спре да дискриминира различните, защото особено при децата това може да е пагубно за развитието им. И ако Люби има затруднения с четенето и още е в подготвителен клас, то математиката му е е на ниво пети клас. Освен това и той като всички други деца най-много обича да се забавлява.

Христина Николаева: Те искат да играят, искат да са сред другите, най-обикновени деца, с проблеми някакви си... Но кой няма проблеми?

Майките на деца с увреждания готвят шести национален протест в сряда. Исканията им отново са за справедлива социална система,адекватна интеграция и достоен живот, ще настояват и за приемане на Закона за личната помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бон Джоуви влиза в Залата на славата на рок енд рола (СНИМКИ)
Бон Джоуви влиза в Залата на славата на рок енд рола (СНИМКИ)
След ударите в Сирия
След ударите в Сирия