НОВИНИ

От първи в Европа, България сега е последна с роботизираната хирургия

От първа в Европа, България сега е последна в използването на високотехнологична роботизирана хирургия. Това коментира проф. Григор Горчев, който е носител на орден "Стара планина" за изключителни заслуги във високотехнологичната медицина. Според професора държавата нехае за въвеждането на методите на модерното лечение и това е една от причините младите лекари да бягат от страната.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:23, 26.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

България въвежда роботизирана хирургия през 2008-ма, две години след първите в света. И до неотдавна, нашите лекари бяха водещи в Европа.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Гърците бяха много назад, турците да не говорим, те не бяха чули за роботика турците Истанбул

А сега в момента ние изоставаме. Ето в Истанбул има 18 роботизирани системи, в Гърция 10, в Румъния са с 12, а ние сме в момента само с 3. Което е проблем и, което аз лично не мога да осмисля ,защото наистина говорим за напредък, говорим за високи технологии, а ние изоставяме в тази схема.

Освен по-щадяща за пациента, роботизираната хирургия излиза по-евтината медицината, защото спестява мноро разходи и на здравните фондове, и на работодателите. Плащат се по-малко болнични, защото възстановяването след операция е много бързо.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Трябва да ви кажа, че в САЩ жените, които се оперират с ендоскопска хирургия държавата им дава някъде една седмица почивка и след това те отиват на работа.

Затова в Америка роботизираната хирургия се превръща в златен стандарт, на фона на лимитираното финансиране тук от здравната каса. Листата на чакащи е дълъг, а екипите в Плевен могат да оперират по каса само 100 пациента на година.

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Постоянно сме в дебати, постоянно сме в срещи, с представители на властта, само и само да може да се делимитира този бюджет.

И не толкова заплащането, а желанието да работят модерна медицина кара най-вече младите лекари да бягат от страната - е убеден професорът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече български храни в туризма
Повече български храни в туризма
Ученици изобретиха „книгосвет“, за да четат повече
Ученици изобретиха „книгосвет“, за да четат повече