НОВИНИ

С 33% по-евтин ток за енергийно бедните

Уязвимите потребители при пълната либерализация на енергийния пазар в България са един милион и сто хиляди души, изчислиха от Министерството на енергетиката. За да не понесат шоково евентуален скок в цената на тока заради либерализацията, те ще ползват специална "социална тарифа". Тарифата ще важи само 5 години, докато пазарът в България бъде напълно освободен от регулация.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Велизар Попов
20:29, 26.05.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Уязвими потребители - така както сега бе записано в Закона за енергетиката, - ще са всички битови потребители, в чиито домове живеят хора в риск от социално изключване и се ползват от социална защита. С тази дефиниция се разширява обхвата на "енергийно бедните хора" и от 256 хиляди домакинства стават почти двойно, или 1,1 души.

;

Конкретните критерии, по които ще се определят те, са няколко.

;

Първо, хора над 70 години, самотно живеещи, които получават само пенсия, и то близка до прага на бедност.

;

Второ, хора с до 90% намалена работоспособност. Семейства с деца с увреждания, семейства с помощи за отопление.

;

Всички тези хора, по първоначални изчисления, са 14% от населението на страната.

;

"Социалната тарифа" ще работи по следния начин: уязвимите потребители ще имат право да ползват определени количества електроенергия, която ще е на преференциална цена. А именно:

;

Хората, които са свързани с парно, ще имат право на до 100 кв. ч. месечно, а потребителите с бойлери - до 150 кв.ч. Тези количества ток уязвимите потребители ще плащат на преференциални цени, или с 33% по-ниска от сегашната цена. Тази схема ще важи само в следващите 5 години.

;
Теменужка Петкова, министър на енергетиката - По отношение на пълната либерализация на пазара това ще бъде временна мярка, тъй като се предполага, че дотогава пазарът трябва да се е развил, след като има конкуренция, цената трябва да е приемлива и по-ниска. Тези мерки ще влязат в сила, едва когато бъде финализиран целия модел, свързан с либерализацията на електроенергийния пазар. Това е маханизмът, това е дефиницията, критериите - това ще стане факт, едва когато е ясен целият модел. Трябва да минем през законодателни промени, които трябва да се случат може би преди лятната ваканция на колегите от НС или непосредствено след това. Така че ни предстои още доста работа.
;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - Важно е да подчертаем, че тук не става въпрос за социални помощи и социално подпомагане, а за формиране на социална тарифа, която ще подпомогне най-уязвимата част от нашето общество.
;

Освен социалната тарифа, уязвимите потребители ще бъдат подпомогнати по още доста начини. Ще се създаде регистър на уязвими потребители, чийто ток няма да се спира. Това са хора, които имат животоподдържащи апарати в домовете си. През зимния период при 30 дни просрочие токът няма да се изключва. Ще има възможност клиентите да си преструктурират дълга към енергото. Ще има онлайн платформа, през която потребителите ще могат да сравняват различните цени от различните доставчици и да избират най-изгодното за тях. Изобщо - още доста неща са предвидени.


;

Всички това, обаче, трябва да подчертаем, тепърва ще бъде въплътено в конкретни мерки и законодателни иницативи. Тъй като либерализацията на българския пазар, която започна през април със стартирането на ел. енергийната борса, ще приключи напълно след около 5 години.


;

Дотогава ще действа и социалната тарифа. Е, поне за 5 години напред енергийно бедните хора ще плащат по-евтин ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художник накара пирамидата пред Лувъра да изчезне
Художник накара пирамидата пред Лувъра да "изчезне"
Столичната община е изпълнила европроекти за близо 3 милиарда лева
Столичната община е изпълнила европроекти за близо 3 милиарда лева