НОВИНИ

Нарастват ли инвестициите в България?

"По света и у нас" започва рубрика, посветена на бизнеса и икономическите новини - за всички трудности пред фирмите, работодателите и хората, от проблемите в намирането на работа до спънките в разкриването на нов бизнес... всичко, което засяга вашите пари. Темите и репортажите ще представи икономическия ни екип в новините. Във фокуса на Илина Бисерова днес са инвестициите в България.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:57, 17.02.2016
Чете се за: 02:57 мин.
У нас

Къде са те - инвестициите, нарастват ли - и ако да, кога и хората ще усетят този растеж?

Може ли изобщо да се надяваме на повече бизнес у нас при условие, че самите фирми признават за огромна бюрокрация, корупция с обществени поръчки и редица още законодателни спънки.

Само за една година ръстът на инвестициите е главозамайващ - 20% - сочат данните на БНБ.

От януари до ноември миналата година инвестираните средства са за почти 1,5 милиарда евро или с 250 милиона евро повече от 2014-та година.Най-много идват от Холандия, следвани от Германия , Швейцария, Норвегия, Кипър и Русия.

Стамен Янев - изп. директор на Агенция за инвестиции: На фона цялата геополитическа ситуация България се очерта като остров на стабилност и това нормалната логика както има една крилата фраза парите търсят тишината и съответно пътя на най-малкото съпротивление. Всъщност ние се опитваме да обърнем системата и това което обикновено се чува - това не може да стане ние да го направим работещо.

Българската карта на инвестициите изглежда доста шарена. Само за изминалата 2015-та година проектите, на които е дадена зелена светлина възлизат на 189 милиона лева - пари, които компаниите ще влагат в продължение на 3 години. Това са нови 1265 работни места. Къде са те най-много.

Божурище - новата индустриална зона на София. Там се е насочила фирма, която ще инвестира още над 3 милиона лева в производството на изкуствени стени за катерене. Други 5 милиона лева пък ще вложи, за да се разрасне водеща софийска компания - доставчик на компоненти за железопътната инфраструктура.

Какво още виждаме на картата за инвестиции - автомобили може и да не произвеждаме, но пък всякакви консумативи за тях, да - от кабели и уплътнения до панели за климатици.

Турска компания е един от петте производителя на кабели за коли, които изграждат фирмата си на зелено в Казанлък. Отдавна са на българския пазар, но инвестициите им не спират дотук и построиха втори завод в Карлово.

В този бранш други големи конкуренти са японска компания със заводи в Сливен и Ямбол, германско-японска фирма с предприятия в Карнобат и Мездра, още един турски производител в бургаското с. Люляково и германска компания в Плевен. Всички те са осигурили работа на почти 10 хиляди души.

През 2014-та година инвестиционните проекти са не по-малко интересни. Внушаващо е ваканционното селище Света София в Мусачево - китайски инвеститор с намерение за крупен проект за над 1 милиард и половина лева и 1850 работни места.

Извън него другите проекти са за 180 милиона лева и осигуряват работа на над 8000 души. Сред тях е бизнесмен от Пакистан - той има за цел да превърне Кнежа в център на шивашката индустрия. До 5 години текстилния завод ще е готов и там ще работят почти 5000 души.

Сред не малките инвестиции е и завод за шоколадови изделия в Първомай за 13 милиона лева. Колко трудно се прави бизнес у нас, вижте примера на семейна фабрика за мебели в Търговище. Започват с 2 души, сега там работят близо 400 души.

През 2015 г. продажбите на мебелната компания са за близо 13 млн.лв, което е ръст от 30% спрямо предходната година.

Десислава Данева, търговски директор: „Инвестицията бе направена със средства на фирмата и съответно банкови кредити, не сме ползвали никакви средства по европрограми и тя възлезе на над 4 млн. лв."

Разширяването на производство създава и нови работни места, в регион като Търговище с трайна безработица от над 11%. Преди 3 години тук намира работа като тапицер и Радостина.

Радостина Кирилова, тапицер: „Самата работа е приятна стига да имаш желание да идваш на работа и да работиш".
Десислава Данева, търговски директор: „Като всяка малка фирма, стартирала преди 20 г. започнахме с двама-трима човека. В момента сме с персонал от 370 човека. До края на годината предстои да разкрием още 120 нови работни места".

От фирмата не крият, че срещат трудности с намирането на работна ръка, затова допълнително мотивират и стимулират служителите си, а Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост ги отличава като социално отговорна компания.

И от Агенцията по инвестициите признават, че България е атрактивна заради ниските заплати и ниските данъци.

Стамен Янев - изп. директор на Агенция за инвестиции: Все пак квалифицираните кадри по целия свят се търсят и те си имат определена цена друг е въпросът е че на доста по достъпни цени могат да намерят своя талант в България.

Според доклад на Световната банка обаче първата пречка пред бизнеса е...липсата на ток. Недостигът на електричество в определени региони в страната ги прави трудно достъпни за бизнес. Фирмите срещат трудности и с плащането на данъци, регистрирането на собственост и издаването на различни видове разрешителни.

Стамен Янев - изп. директор на Агенция за инвестиции: При положение, че през последните години имаше доста честа смяна на правителства, вероятно и това създава проблем по отношение на администрацията която пък поради смяна на правителства има възможности също за смяна на ръководители.

На фона на тези инвестиции десетки индустриални бази в страната стоят празни, според сайта на националната компания индустриални зони. Такива има в Божурище, Бургас, Русе, Варна, Видин, Свиленград, Карлово и други.

Може да ни пишете на news@bnt.bg за всякакви неволи и трудности, които имате - свързани с работното ви място, фирмата ви или пък сте работодател - всичко, което засяга вашите пари или сигнали за нередности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гардиън си спомни за Трифон с комикс
"Гардиън" си спомни за Трифон с комикс
Руски футболист с политическо послание
Руски футболист с политическо послание