НОВИНИ

Италианският автодизайнер Паоло Пининфарина пред БНТ

Един от най-признатите дизайнери в съвременния свят Паоло Пининфарина е в София, като специален гост на конференция по повод Световния ден на италианския дизайн. Събитието, организирано от „Конфиндустрия България“ се проведе в „София Тех парк“. Пред международния редактор на БНТ Милен Атанасов Пининфарина разказа за разработения от него суперавтомобил, който стана безспорен хит на последното изложение в Женева.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:05, 19.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Наричат я хиперкола, без ни най-малко преувеличение. Те отне предимството на високата класа автомобили на последното изложение в Женева - с форма, излъчване и мощност от 1900 конски сили.

Паоло Пининфарина говори за нея като за собствена сбъдната мечта. Защото електрическата кола е първата не само проектирана, но и изпълнена изцяло от дизайнерската му компания.

Паоло Пининфарина: Мисля, че максималната скорост на колата ще достига 400 километра в час. Важно е и ускорението ѝ. От 0 до 100 тя ще ускорява за 1,9 секунди, а от 0 до 300 километра в час - за 12 секунди.
;

Но истинското послание на електрическата свръхкола далеч надхвърля развиваната от нея скорост. То чертае път към автономни коли, зарядни станции, чиста енергия и нов тип инфраструктура, в която автономните пътувания и свежия градски въздух са ежедневие. Такова е призванието на водещите дизайнери, смята Паоло Пининфарина.

„Ние сме тук за това - да създаваме дизайн за един по-добър свят“, бяха думите на световно известния дизайнер.


;

Вижте цялото интервю с Паоло Пининфарина тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската писателка Елен Карер Данкос стана Доктор Хонорис Кауза на СУ
Френската писателка Елен Карер Д'анкос стана "Доктор Хонорис Кауза" на СУ
Часове по медийна грамотност в училище предлага Мария Габриел
Часове по медийна грамотност в училище предлага Мария Габриел