Италия и Франция се обявиха за нова система за прием на мигранти

ЕС трябва да въведе нова автоматична система за преразпределение на мигранти. Около тази идея се обединиха френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте. В момента Италия е страната, която поема най-голяма част от притока на мигранти, спасени от Средиземно море. Рим многократно е предупреждавал, че няма възможност да се справи без помощта на останалите страни от ЕС.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:14, 19.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Автоматична система за прием на мигранти, която да важи за всички страни от ЕС. Това, според лидерите на Франция и Италия, е най-ефективното решение на бежанската криза. В момента в Италия са потърсили убежище стотици хиляди бежанци, пристигнали с лодки и кораби от Средиземно море.

Джузепе Конте и Еманюел Макрон предлагат страните-членки да бъдат задължени да приемат определен брой мигранти, а тези, които откажат да участват в системата, да понесат съответните наказания.

Според Макрон, Дъблинският регламент трябва изцяло да бъде преразгледан.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Никога не трябва да забравяме, че на първо място е важно да сме човечни. Нито един конфликт не може да бъде за сметка на невинни човешки животи. Не можем да оставим тези хора да бедстват в морето. В Европа се наблюдава тенденция за липса на каквато и да е солидарност, което е жалко.

Италианският премиер Конте призова темата за миграцията да не се използва за извличане на политически дивиденти.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Миграцията е сложен, многопластов проблем. Време е Европа да отвори нова страница и да помисли за по-трайно решение на мигрантския въпрос, а не за краткотрайни спешни мерки. И най-вече - недопустимо е въпросът за бежанците да продължава да се използва за антиевропейска пропаганда.

Само до преди няколко седмици, темата за бежанската криза беше повод за напрежение между Италия и Франция, заради крайната политика, която провеждаше крайнодясното коалиционно правителство на кабинета Конте.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо половината от българите ще гласуват за кмет на местния вот
Близо половината от българите ще гласуват за кмет на местния вот
НАТО започна мащабно учение в Украйна - Rapid Trident 2019
НАТО започна мащабно учение в Украйна - Rapid Trident 2019