НОВИНИ

Иван Гешев пред БНТ: Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция

Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет. Това каза главният прокурор Иван Гешев в специално интервю пред БНТ, веднага след като положи клетва.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:17, 19.12.2019
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Той добави, че няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка структура, организация и институция да решава собствените си проблеми, а да не прехвърля отговорността за тях на други.

Иван Гешев: И, както казах при встъпването си, ние знаем, че не сме безгрешни и затова няма първи да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други.

Проблемите, по думите му, са от различно естество. Най-сериозният краткосрочен проблем, който той изтъкна, е формирането на екип.

Иван Гешев: Защото от създаването на екип, който има общи цели, който работи заедно, а не поотделно, и който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация.
;
Иван Гешев: На мен най ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. /.../
Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат.

Главният прокурор каза, че едно от най-големите предизвикателства е да се промени мисленето, което съществува у много прокурори, че те са чиновници и магистрати.

Той беше попитан дали трябва да бъде променена Конституцията.

Иван Гешев: Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две неща и двете зависят от друга институция - от законодателната власт. Само Народното събрание и политиците трябва да преценят дали и какви изменения ще се случат в Конституцията и в законите. Прокуратурата и аз лично, ако бъдем попитани, можем да изразим становище за евентуални идеи за промени. От това, което казах след встъпването си, това в момента е политика. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема. Отделно, за да има дебат, трябва да формулираш темата. Към момента аз не съм чул рационални, конкретни и юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани.
Моето лично мнение е, а аз съм сигурен, че и цялата прокуратура ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. Няма да ме питате: "Как ще устоите на политическия натиск?". Този политически натиск ще бъде ежедневие.

Иван Гешев каза, че не се притеснява от каквито и да е механизми за контрол, които са в интерес на българското общество.

Иван Гешев: Аз не съм престъпник. Работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме контролирали по различни начини и доста по-сериозно, отколкото възможността за главния прокурор. Така че аз нямам притеснения и в крайна сметка това е едно решение на политиците.

"По-сериозният дебат, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива", добави Гешев.

Иван Гешев: Имах две срещи със сегашния шеф на европейската прокуратура г-жа Кьовеши. Едната беше за кратко в Брюксел. Първата беше на официално посещение в България при главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Тя каза: "Не може с въдица да се лови слон", говорейки по тези теми с нея. И аз ѝ казах тогава, че колкото и да е странно, ние в България наистина с въдица ловим слон, но от време на време и хващаме.

Цялото интервю с главния прокурор Иван Гешев гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се измерва мръсният въздух?
Как се измерва мръсният въздух?
Пострадалите в квартал Филиповци са се биели и с лопати
Пострадалите в квартал "Филиповци" са се биели и с лопати