С 20% се увеличава броят на използващите безплатни буферни паркинги

Превишени нива на фини прахови частици във въздуха и през вчерашния ден бяха отчетени в София. Поради тази причина Столичната община въведе част от мерките си за справяне с мръсния въздух, а именно - безплатни буферни паркинги, както и засилени проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:50, 19.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

И тази сутрин жителите и гостите на столицата отново се събудиха в мъгла, и въздухът видимо и осезаемо се усеща доста наситен именно с тези фини прахови частици. Вчера на места беше отчетено до три пъти над нормата завишение в кварталите "Надежда", "Хиподрума". Втори ден работят буферните паркинги в столицата. Над 2500 са свободните места в тях. 4 буферни паркинга има в града - на булевард "Джеймс Баучер", най-големият се намира на Цариградско шосе и разполага с 1250 места, в квартал "Надежда" - "Бели Дунав", и най-новият на булевард "Драган Цанков".

По запитване на БНТ от Центъра за градска мобилност вчера предоставиха и данни за това каква всъщност е ефективността на тази мярка - с 20% се увеличава броят на използващите буферни паркинги в дните с превишение на фините прахови частици във въздуха и в дните, в които се въвежда мярката безплатен буферен паркинг.

По данни на Столичната община най-мръсен вчера е бил въздухът в квартал "Надежда". Там сензорите са отчели 170 микрограма на кубичен метър при максимум 50. В "Хиподрума" и "Павлово" сензорите са отчели двойно завишение над допустимите стойности, но замърсяване имаше и в други квартали на столицата.

И тази сутрин са отчетени доста високи завишения на фините прахови частици във въздуха. Отново в квартал "Надежда" е най-мръсно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пострадалите в квартал Филиповци са се биели и с лопати
Пострадалите в квартал "Филиповци" са се биели и с лопати
Жители на Благоевград излизат на протест заради замърсения въздух в града
Жители на Благоевград излизат на протест заради замърсения въздух в града