Иван Нейков:Ще бъде грешка, ако не реaгираме на прогнозата за населението на БАН

Незабавно трябва да пристъпим към промяна на трудовото законодателство и да се съобразим с това, че работната сила ще е 55+. Tова каза в "Още от деня" Иван Нейков - социален министър в кабинета "Костов", директор на Балканския институт за труд и социална политика по повод доклад на БАН, направен по поръчка на вицепремиера Валери Симеонов, който показва, че населението ще намалее с 20,25% до 2040 г.. Прогнозите сочат , че българите ще са около 5.7 млн, а доклад на ООН показва, че 2050 г. ще има 5,4 млн. българи , 2100 г. 3,8 млн. Съветникът по социалната политика на вицепремиера Симеонов Христина Христова коментира, че всички системи трябва да се пригодят със застаряването на населението.

от БНТ
19:00, 03.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
Христина Христова, социален министър в кабинета "Сакскобургготски", сега съветник по социалната политика на вицепремиера Валери Симеонов: Има точно такава прогноза, че до 2030 година ще продължи около 10 хил. годишно да напускат България, но след това емиграцията намалява и се увеличава имиграцията към България и става нулево салдото на миграцията.

В студиото на "Още от деня" Христова коментира, че ако се промени структурно и технологично нашата икономика, сънародниците ни могат да се върнат, ако има добро работно място и децата им учат в добра образователна система. По думите й на пазара на труда интерес ще покажат и българи от други общности и страни като Украйна, Беларус, Молдова. Според нея две са големите последиците от демографската тенденция, която се очертава - численото намаляване на населението и застаряването.

Иван Нейков, социален министър в кабинета "Костов", директор на Балканския институт за труд и социална политика: 2050 и 2100 тези години ще дойдат с нови технологии, нов пазар на труда. Мисля, че тази прогнозна цифра може да бъде несбъдната, променена.

Той даде за пример Португалия, в която преди 30 години са живели с мисълта, че има повече португалци извън страната, отколкото вътре.

Иван Нейков: 30,35 години след голямата миграционната вълна от Португалия започна обратен процес, започнаха хората от Европа да се връщат в Португалия. Ще бъде грешка, ако не реагираме на прогнозата на учените от БАН. Големият резерв е в създаването на условия и мотивация тези 1.5 млн -2 наши българи, които са извън страната, да обърнат поглед към България. Това означава друг тип мотивация за тези хора, това означава друга нагласа и в обществото.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шевици върху яйца за Великден
Шевици върху яйца за Великден
Изясняват причините за смъртта на 17-годишно момиче в столично училище
Изясняват причините за смъртта на 17-годишно момиче в столично училище