НОВИНИ

Избраха първия специално назначен готвач за експедицията до Антарктида

Първият специално назначен готвач за експедицията до Антарктида тази година вече е избран. След тежка битка между 37 кандидати, трима бяха допуснати до кухнята на шеф Цветомир Николов за практически изпит.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
06:52, 15.10.2018
7767
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Това са тримата кандидати допуснати до последния етап на изпита за готвач на Антарктида. И тримата готови да предизвикат себе си при екстремни условия.

Уляна Яркова: Една мечта, една възможност и чест, ако ме изберат.

Калоян Добрев: Заради предизвикателството, това е нещо, което се случва веднъж в живота и смятам, че ще е уникално преживяване и приключение.

Пламен Георгиев: Температурите, белите нощи, нямането на интернет и телефон и масовите комуникации не са проблем.

Изискванията към кандидатите са да могат да готвят за много хора в ограничено пространство и условия. Журито е безцеремонно.

Галина: Казвам се Галина и съм готвила част от четирите сезона на антарктическата експедиция и затова съм днес тук.

Хлябът на Антарктида понякога се налага да се приготвя с вода от разтопения сняг наоколо, признава Галина. Затова за изпита тук в България, кандидатите са предизвикани с нещо просто. Изпитът обаче проверява издръжливостта на психиката им.

Галина: Те ще приготвят две основни неща, които често се готвят на българската хижа на остров Ливингстън. Ще трябва да приготвят хляб около 600 грама и 4 порции пиле с ориз. По какъвто начин намерят за добре, а ние ще наблюдаваме как работят и как си взаимодействат. Защото в онази среда човешкото взаимодействие е много важно.
Христо Пимпирев: Там сме в едно затворено общество, трябва да имаш много силна психика. Антарктида е друг свят, то е един континент, който е като една друга планета. Така че трябва да имаш широко отворени очи към това, което ти дава този континент.
Цветомир Николов: Най-вече търсим организационни качества и това да са чисти и подредени. Готвачът трябва да е наясно, че провизиите са разпределени правилно и знае какво прави. Хлябът е нещо, което там се прави на ръка и с помощта на един малък миксер. Когато имаш да правиш хляб за 9 до 20 човека си е предизвикателство.

Задачата за Пламен изглежда лесна, споделя тайната си за вкусен хляб.

Пламен Георгиев: Учените доказват, че накрая на ръцете хората имат най-силните енергийни окончания, които спомагат доказано за вкуса на храната и хляба, така че любов, най-вече любов му трябва, брашно, мая може повече по-малко, различни видове, но трябва любов.
Калоян Добрев: В случая аз ще сготвя в конвектомат ориза, заедно с пилето, ще го обезкостя отделно.

Експедицията трябва да тръгне на 9 ноември от София. Какво ще открият на базата след тежката полярна зима обаче никой не знае.

Христо Пимпирев: Какви температури ще посрещнат новия готвач там - във всички случаи под нулата. Надявам се да не са по-ниски от минус 10. Но там най-страшни са бурите, силните ветрове, имало е случаи когато лодките акостират с първите и пред тях се изправя една ледена стена от 5 м, по която трябва да се правят стъпала.

След дълъг изпитен ден журито избра единствената дама, която стигна до последния кръг.

Уляна Яркова: Ще се мобилизирам и стягам багажа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 В Русе започват инициативи в памет на журналистката Виктория Маринова
В Русе започват инициативи в памет на журналистката Виктория Маринова
Президентът Радев ще участва в отбелязването на празника на авиацията и ВВС
Президентът Радев ще участва в отбелязването на празника на авиацията и ВВС