НОВИНИ

Излизането на Великобритания от ЕС ще струва 30 млрд. лири

Излизането на Великобритания от Европейския съюз би струвало на страната 30 милиарда лири или 38 милиарда евро. Изчисленията представи финансовият министър Джордж Озбърн. Кампанията преди референдума за членство в ЕС е в разгара си 8 дни преди вота. Излишно създаване на паника или реална опасност от нова рецесия - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:55, 15.06.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Истерични пророчества за гибел - така привържениците на излизането на Великобритания от Европейския съюз нарекоха аргументите на Джордж Озбърн. Британският финансов министър представи проектобюджет в случай, че жителите на Острова подкрепят Брекзит, според който ще се наложи сериозно орязване на социални разходи и значително увеличаване на данъци.

Джордж Озбърн, министър на финансите на Великобритания
"В най-добрия случай, не в най-лошия, в най-добрия - в хазната ще се отвори дупка в размер на 30 милиарда лири. Не можем да заемем пари, за да я запълним. "

Това че ще се освободят средства за социални разходи, както смятат привържениците на излизането е илюзия. Излизането принципно означава по-малко пари. Не можем да рискуваме благополучието на британците, допълни Озбърн. За това ще се наложи предприемането на редица непопулярни мерки - увеличаване на данъци и акцизи, съкращаване на разходи за здравеопазване, образование и сигурност. Шокът при евентуално НЕ, ще бъде много по-голям от очакваното, каза още Озбърн и стига и по-далеч - това може да доведе Великобритания до нова рецесия.

По думите му, Брекзитът ще бъде "необратим", ще доведе до "финансова нестабилност" и ще изисква незабавна намеса на правителството. Заедно с Джордж Озбърн и бившият финансист номер 1 на Великобритания Алистър Дарлинг от опозиционната Лейбъристка партия изцяло подкрепи колегата си консерватор. В Сутрешния блок на БНТ анализаторът Лъчезар Богданов, коментира, че мотивите за излизане от ЕС са по-скоро политически, а не икономически.

Лъчезар Богданов, анализатор от "Индъстри Уоч": Всичко това очевидно са политически аргументи , които нямат икономическо основание. Ако има някаква икономическа логика тя е, че специално през свободното движение на хора Великобритания до сега печели от него. Всякакви ограничения биха навредили на Великобритания.

Кампанията за и против навлиза в решителната си фаза и битката е ожесточена. Водите на Темза се превърнаха в поредното бойно поле. По реката премина флотилия от 35 лодки в подкрепа на излизането на Лондон от ЕС . А на Тауър Бридж и по бреговете на реката се разположиха онези, които отделянето е немислимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичката Цветелина Стоянова е стабилизирана, но състоянието ѝ​ остава тежко
Гимнастичката Цветелина Стоянова е стабилизирана, но състоянието ѝ​ остава тежко
Дадоха на съд бившия кмет на Хасково Георги Иванов
Дадоха на съд бившия кмет на Хасково Георги Иванов