НОВИНИ

Културни ценности,​ спасени от иманяри, показват в музея на Пазарджик

Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през последните пет години на територията на Пазарджишка област. Спасените културни ценности вече са притежание на Историческия музей в Пазарджик и Археологическия музей в град Септември. Част от тях се представят за първи път пред публика в обща изложба.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:20, 06.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Спасени от иманяри културни ценности показват в Историческия музей в Пазарджик

300 предмета от различни епохи са изложени в Историческия музей в Пазарджик във вида, в който са иззети. За произхода им обаче, музейните специалисти нямат информация, защото иманярите отричат да имат общо с ценностите. Неизвестен е пътят и на малката статуя на жена, която е централен обект в изложбата.

Борис Хаджийски- директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик: Тази статуетка наистина представлява внимание. Тя е бронзова статуетка от втори-трети век, на римска жена.

При една от акциите, в която археологът Валентина Танева е придружавала полицаите, по време на обиск са открити керамични съдове, които са част от изложбата.

Валентина Танева, главен уредник в отдел „Археология"- РИМ Пазарджик: Тези съдове са заловени в ресторант на един от нарушителите. Бяха съхранени в хладилната камера на ресторанта и в някои от тях имаше доста сребърни пръстени.

Набезите на иманярите върху археологически обекти продължават, въпреки че през последните пет години има заловени и осъдени на територията на Пазарджишка област.

Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик: Осъдени са 35 човека, като основно с условни присъди и с глоби.
Валентина Танева, главен уредник в отдел „Археология"- РИМ Пазарджик: Може би трябва да има повече ефективни присъди все пак, защото в крайна сметка те ги пускат.

Предстои до края на годината музеят в Пазарджик да получи още иззети от полицията културни ценности, след като приключат три от делата, които в момента се водят срещу лица, обвинени в иманярска дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК разпредели дарените до момента средства за пострадалите от пороя в Бургаско
БЧК разпредели дарените до момента средства за пострадалите от пороя в Бургаско
Пучдемон и министрите му не могат да напускат Белгия без съгласието на съдия
Пучдемон и министрите му не могат да напускат Белгия без съгласието на съдия