НОВИНИ

Синът на художника Марин Върбанов с първа изложба у нас

Изложба в столичната галерия "Райко Алексиев" събира в себе си съдбите на известен род - родът на художника Марин Върбанов, който промени представата на света за гоблена и текстила. Той покори с произведенията си Китай, а после и Европа преди близо половин век. Днес сме свидетели на завръщането на неговия син Феникс Върбанов в бащината му родина с първа изложба за България.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 21.09.2016
9151
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Едно послание за вдъхновението на три езика - отправя го Феникс Върбанов на първата си среща като художник с българската публика.

Феникс Върбанов: Тази изложба ми носи изцяло вдъхновение, разбира се.

Рисунки с туш върху китайска хартия. Той я обожава заради дълбочина на контрастите и безкрайните нюанси, които тази хартия дарява на художника. Феникс е роден на територията на българската художествена академия, където през 60-те живее баща му Марин Върбанов със съпругата си Сун.

Феникс Върбанов: Те се срещат в Китай през 50-те години, запознават се в Китайската художествена академия, където майка ми също учи живопис и тя е една много хубава любовна, романтична история, за която може цяла книга да се напише... Това е било първият брак между китайка и чуждестранец, това в тия времена е било сензация наистина.

За този брак разрешение дава китайски министър, после историята се пренася в България, после в Париж, където Дора Валие и Пиер Карден откриват българския художник за света. Карден откупува работите му, а Сун става представител на Карден за Китай. Днес Феникс се опитва да събере нишките на трите култури, с които е израснал и затова изложбата му се нарича "Следи по пътя".

Феникс Върбанов: Малко е сложно, да знам, баща ми казваше, че столът трябва да има три крака, за да седне човек на него. Ами как се чувствам - космополит... в България се чувствам много добре, защото чувствам просто, че кръвта е българска и тече яко в мене.

Феникс Върбанов посвещава изложбата на своите родители.


Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик е със счупена ръка след скок от парапет
Ученик е със счупена ръка след скок от парапет
Засилен трафик. 500 000 души се очаква да пътуват за четирите почивни дни
Засилен трафик. 500 000 души се очаква да пътуват за четирите почивни дни