НОВИНИ

Изложбата "Посоки" събира творчеството на Иван Милев

"Посоките" в творчеството на Иван Милев в Софийската градска художествена галерия. Юбилейната изложба, посветена на 120-годишнината от рождението и 90-годишнината от смъртта на големия български художник събира на едно място емблематични произведения и непоказвани картини на твореца.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 16.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Само поглед към платната и вече си в приказен свят. Там, където героите извършват подвиг, светците - чудеса, а радостта и болката се смесват с вълшебството. Картини като "Крали Марко", "Светогорска легенда" и "Змейова сватба" разкриват частица от въображението и таланта, създали твореца Иван Милев.

Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия: От най-тежките моменти в човешкия живот до най-щастливите моменти. Всичко това може да се открие тук през фолклора, през легендата. Може да се види борбата на хората за освобождение".

Живописец, илюстратор, сценограф, карикатурист. Произведенията в Софийската градска художествена галерия показват "Посоките", по които е поемала четката на художника, за да стане толкова значим, че днес всеки да вижда образа и произведенията му върху банкнотата от 5 лв.

Аделина Филева: За тези, които не познават Иван Милев, ако запознанството е започнало през банкнотата, добре би било сега да продължи в Софийската градска художествена галерия, през тази изложба. Защото ще открият един художник, който ще им стане любим завинаги. Искреността в изкуството няма как да се подправи, а Иван Милев е искрен във всяко свое петно, във всеки свой щрих, във всички теми, които са го вълнували".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кюстендилски ученици с отличия от международен екологичен конкурс
Кюстендилски ученици с отличия от международен екологичен конкурс
Властта взема мерки за намаляване на административната тежест
Властта взема мерки за намаляване на административната тежест