НОВИНИ

Измамници атакуват фейсбук профили

Привидно молбата идва от ваш приятел, и ако не се усъмните в истинността, можете да изпратите исканата сума на непознат човек. Всеки ден в света се регистрират около 300 хиляди подобни атаки.

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 25.01.2017
8947
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Историята започва с лично съобщение от приятел във фейсбук.

„Тук ли си?
- Да!
"Имаш ли дебитна карта?"
Да, защо?
"Ставали да ми поръчаш един ваучер от един сайт, утре ще ти дам парите?"
- Тук вече съмнението надделява и звъня на човека, от когото получавам съобщението. Той вече се тревожи, че притеснява и други хора.
Душана Здравкова: „Започнаха да ми се обаждат много хора, аз съм благодарна всъщност на първите, които се обадиха, защото ме предупредиха, че от профила ми, който очевидно беше пробит, се разпращат съобщения."

Почти по същото време съобщението получава и Бистра Варнева:

Бистра Варнева: „Имаш ли дебитна карта? И когато аз я попитах да, защо? И тя тогава веднага ми отговори, че - не обръщай внимание, това е вирус."

Какво обаче можеше да се случи, ако не бяхме разбрали, че съобщението е фалшиво?

Бистра Варнева: „Ако това съобщение дойде от близък човек, който знаем, че в момента има проблем и продължението е - изпрати ми ваучер, купи ми нещо, ние можем да го направим, без да се замислим."

С нарастването на популярността на социалните мрежи, се увеличава и рискът от измами, казва експертът по киберпрестъпност Явор Колев. И посочва как да се предпазим.

Явор Колев: „Операционна система на компютъра, която е легална, която се ъпдейтва от производителя, трябва да имаме антивирусна програма, която също да се ъпдейтва от производителя и да засича всички кибератаки".

Към съветите прибавяме и честата смяна на паролите, които ползваме и особено да внимаваме, когато боравим с финансова информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Австралия се роди се най-тежкото бебе
В Австралия се роди се най-тежкото бебе
Столична община продължава ремонтите на засегнатите от зимната атака улици
Столична община продължава ремонтите на засегнатите от зимната атака улици