НОВИНИ

Изтеглят 8 лекарства от пазара през следващата година

8 лекарства за остеопороза, хронична бъбречна недостатъчност, хепатит C, левкемия и други тежки заболявания скоро няма да се продават у нас. Повечето продукти ще бъдат изтеглени от пазара догодина. От Агенцията по лекарствата уточниха, че причините не са свързани с проблеми в качеството и безопасността на медикаментите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:24, 19.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От началото на септември у нас не се продават две от лекарствата - за тежка остеопороза и хормонозаместителна терапия при жени с естрогенен дефицит. През октомври няма да се предлага и медикамент за онкоболни.

Розалина Кулаксъзова - директор "Лекарствена информация и неинтервенционални проучвания", ИАЛ: "Няма никакви регулаторни проблеми с тези лекарствени продукти. Тоест проблеми с тяхното качество, ефиканост и безопасност. За пациентите няма никаква опасност. И тези продукти имат алтернативи за провеждане на лечението."

От януари 2019-та ще спре и продажбата на медикамент за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, който според Националния консултант по нефрология използват около половин милион души у нас.

проф. Борис Богов - национален консултант по нефрология: "Заместители съществуват у нас и то не са малко. Терапията в никакъв случай няма да се промени - нито резултата от провежданата терапия."

Догодина ще спре и продажбата на лекарства за левкемия и мигрена. Изтеглят се и медикаменти за лечене на хроничен хепатит C.

д-р Иван Вецев: "За нас не е притеснително, тъй като няма проблем с лечението на тези пациенти към момента. Още повече, че медикаментите, с които те се лекуват към този момент няма да бъдат изтеглени преди новия продукт да получи реимбурсация."

6 от медикаментите се заплащат частично или напълно от здравната каса. От там не отговориха колко пациенти ги използват. От Агенцията по лекарствата обясниха, че от началото на годината са получили уведомления за изтегляне на общо 17 медикамента. А най-честите причини са липса на интерес към тях и промяна на портфолиото на компаниите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип
Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип
Петима са задържани за нападението в Роженския манастир, други двама се издирват
Петима са задържани за нападението в Роженския манастир, други двама се издирват