НОВИНИ

Извадиха античен съд за вино от река Чая

Атрактивна акция спря движението по пътя Асеноград – Смолян днес - тракийски съд за вино от втори век преди Христа бе изваден от коритото на река Чая. Каменната шарапана е била използвана за намачкване на гроздето. Древната реликва бе пренесена с тежкотоварна техника до лапидариума на Историческия музей в града.

bnt avatar logo
от Росица Колева
17:50, 08.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Точно в 13:00 часа едното платно на пътя край Бачково бе затворено за движение от тежкотоварна техника, за да бъде издърпана каменната шарапана. Древният тракийски съд тежи близо два тона и затова изваждането му от водата стана с кран.

Акцията се проведе днес, защото сега река Чая не е пълноводна. Тракийската виноделна бе извадена напълно невредима. Подобни съдове са чести находки в Родопите, обяснява директорът на Историческия музей в Асеновград.

Иван Дуков - директор Историческия музей -Асеновград
„Правени са с цел върху такова съоръжение да се постави гроздето, след това то се тъпче и в улеите се събира гроздов сок.”

Съдът има и ритуална функция – по начина, по който се стича сокът, жреците правели своите гадания за бъдещето. Намачкването на гроздето също било сакрален акт, посветен на бог Дионисий.

Иван Дуков - директор Историческия музей - Асеновград
„Вероятно е извършвано по традиция млади момичета с боси крака тъпчат гроздето.”

Каменната шарапана вече е изложена в лапидариума пред Историческия музей в Асеновград до още един подобен съд, открит преди години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Някои летища в Русия ще прекъснат работа заради военни учения там
Някои летища в Русия ще прекъснат работа заради военни учения там
Грамотни ли сме?
Грамотни ли сме?