НОВИНИ

Извършителят на атаката - 31-годишен французин с тунизийски корени

Нападателят зад волана на камиона убиец в Ница е роден 3 януари 1985 година в предградие на тунизийския град Сус, където е бил за последно преди четири години, съобщиха тунизийските власти. Френските власти го разпознаха като Мохамед Лауайеж Булел, 31-годишен, женен, с три деца. Известен е на полицията, но не и на специалните служби поради липса на данни за радикални или ислямистки възгледи.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 15.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Самотен, необщителен, без прояви на религиозност, често ходел по шорти - така описват Булел съседите му в 4-етажната жилищна сграда, където е живял в източните райони на Ница. Тази сутрин апартаментът бе обискиран от следствени и технически екипи в присъствието на тежко въоръжени полицаи. Според телевизия TF1 задържана е бившата жена на нападателя. Той е попадал във фокуса на полицията заради престъпления от общ характер като битово насилие.

"Нямаше нищо общо с исляма. Не се молеше по време на Рамазана. Беше подтиснат тип в процес на развод, живееше сам. Не се справяше финансово", разказва съсед.
;

Съседка си спомня, че е говорила с него само веднъж, по повод неверен електромер, семейството на долния етаж споделя, че мъжът никога не отвръщал на поздравите.

Ханан - съседка: Виждах го често през деня, беше плашещ. Лицето му не беше страховито, но погледът.... Много се вторачваше в децата.

Фаталният камион е нает от агенция, където Булал обяснил, че ще се пренася. Начинът на действие е прецедент за Франция, досега нападатели врязваха превозни средства и строителни машини в невинни хора в Израел. Властите там отговориха с разполагане на бетонни блокове край чувствителни обекти. Преди две години "Ислямска държава" призова привържениците си да убиват неверници с прости средства, включително прегазване с кола, удар с камък, хвърляне от висока сграда или отрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за атентата на летище Сарафово влезе в Специализирания съд
Делото за атентата на летище Сарафово влезе в Специализирания съд
Надписват пешеходни пътеки в Шумен
Надписват пешеходни пътеки в Шумен