НОВИНИ

Нова организация на дейностите в училище

Изпитите след 7-ми и 12-клас догодина се преместват в края на май, като тенденцията е до 2020-та година те да бъдат изместени в края на юни. Догодина ще има пет ваканции, по-дълги от сегашните. Учебният ден ще започва в 8 часа, с изключение за училищата на две смени. Това е заложено в новия стандарт за организацията на дейностите в училище, представен в просветното министерство.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:10, 15.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Догодина матурата в 12-ти клас и изпитът след 7-ми клас по български ще бъдат на 26 май. Датата за матурата по избор и изпита по математика пък е 29 май. Датите са изместени с 8-9 дни назад като от министерството обясняват, че до 2020-та те ще се установят в края на юни. Засега обаче датите за завършване остават същите като само първокласниците ще учат не до 24, а до 31 май. Ваканциите отново са пет като обаче децата ще имат около 3 дена повече. Защо, не стана ясно.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: "Дано не ви прозвучи популистки, но най-хубавото нещо в учения процес си е ваканцията и аз лично подкрепям тази форма на ваканции".

Колкото до приема - министерството иска в първи клас той да става централизирано с водещ критерий настоящия адрес. В 5-ти клас в математическите гимназии ще се влиза с оценките от външното оценяване по математика плюс резултатите от две математически състезания. След 7- ми клас балът ще се формира от точките от външното оценяване плюс оценките от балообразуващите предмети от Свидетелството за 7-ми клас, също превърнати в точки. Дори с нула точки на изпита детето ще влиза в гимназия.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: "И с точките си от изпита нула или примерно десет при образуването на бала то ще има възможност да се класира примерно в средно училище с професионални паралелки. Да, ние не искаме да има ранно отпадащи ученици".

В 560-те училища в страната, които учат на две смени денят ще започва в 7:30 ч. и ще свършва в 19:30 ч. В тези на едносменен режим - първият час ще е в 8. Желанието на министерството е всички ученици да започват в 8, но това щяло да стане постепенно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има инвеститорски интерес за АЕЦ Белене, потвърди пред БНТ министър Петкова
Има инвеститорски интерес за АЕЦ "Белене", потвърди пред БНТ министър Петкова
Утре е ден на траур в община Неделино
Утре е ден на траур в община Неделино