НОВИНИ

Димо Гяуров: Световните лидери може да докарат света до етнически сблъсък

Известно е било на американското разузнаване, че определени ислямски сили готвят да обявят "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според доклад на Агенцията за военно разузнаване на САЩ от 2012, една година след като Съединените щати се изтеглиха от Ирак, още тогава е имало данни за плановете и потенциала на ИДИЛ. В този документ ясно се заявява, че "нарастващият хаос на сирийска гражданска война дава на ислямистките бунтовници там и в Ирак пространство, в което да се разпростират и процъфтяват", и се посочва, че групировката може да обяви "Ислямска държава" чрез съюз с други терористични организации в Ирак и Сирия. Тази информация излиза на яве сега без никой да му е обърнал внимание цели 3 години.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 15.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров потвърди тези факти като уточни, че фактът тези данни да останат незабелязани от политиците, се дължи, както обикновено, на политическа конюктура. Било е ясно, че в тези територии - на Ирак, Сирия и частично Либия - неминуемо ще се получи вакуум, където някой от тези терористични организации ще се намести и започне да развива дейност. Според него изтеглянето на НАТО и САЩ от Ирак е било прибързано. В Ирак е допусната грешка, тъй като нито иракската армия, нито силите за сигурност могат да се справят с терористичните гупировки на собствена територия. Що се отнася до изтеглянето от Афганистан, на последната среща на алианса във Варшава се е решило изтеглянето от Афганистан да не се осъществи или поне не в по-рано определените срокове. Всичко това, по думите му, е било ясно, но "светът сбърка".

В коментар на признание на Джон Бренън, шефа на ЦРУ, според когото във Вашингтон "не разбират положението в Близкия изток и опитите за демократизиране в този регион, а концепцията на западна демокрация в много от тези райони е абсолютно чуждо понятие", генерал Гяуров се солидариза с неговото мнение. По думите му, когато често се опитваме да наслагваме собствените си разбирания за демокрация, за ценности, срещаме неминуема и неизбежна съпротива. Има опасност световните лидери да докарат света до сблъсъци на етническа основа, защото в момента гражданите мислят различно от лидерите си. Аз съм убеден, че в момента френските граждани са бесни на лидерите си", каза ген. Гяуров. "Радикализацията от едната страна ще доведе до радикализация от другата страна", убеден е генералът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова транспортна тапа в София
Нова транспортна тапа в София
Курс по планинско оцеляване за деца започна на Витоша
Курс по планинско оцеляване за деца започна на Витоша