НОВИНИ

Извършителят на атентата в Санкт Петербург е млад киргизстанец

Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург вчера бе идентифициран като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:41, 04.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света
извършителят атентата санкт петербург млад киргизстанец

Джалилов е бил родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно е получил руско гражданство.

Заподозреният извършител на атентата в Санкт Петербург вчера е руски гражданин, роден в Киргизстан, заяви малко по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред руската агенция Интерфакс, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Киргизстан - преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база.

Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към "Ислямска държава", посочва Франс прес.

АФП отбелязва, че до момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург. "Ислямска държава" призова да бъдат извършвани атаки срещу Русия заради намесата й в Сирия в подкрепа на президента Башар ал Асад, припомня в същото време агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев се срещна с Доналд Туск
Президентът Румен Радев се срещна с Доналд Туск
Горските стопанства в Провадия и Цонево подариха дръвчета на  ученици
Горските стопанства в Провадия и Цонево подариха дръвчета на ученици