Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как можем да получим обезщетение след пороите и градушките над страната

Какви са условията за получаване на обезщетение след зачестилите градушки и порои над страната и как можем да защитим имуществото си - темата в студиото на "Денят започва" коментира Станислав Иванов, експерт по имуществено застраховане и представител на Асоциацията на българските застрахователи.

от БНТ
08:53, 20.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

На първо място, единствено тези, които са сключили застраховка за имуществото си, имат право на обезщетение. Те може да са физически лица или да бъде направена застраховка на бизнес.

Станислав Иванов, експерт по застраховане: Принципът е различен. За домашно имущество условията са облекчени. Обезщетението, което се полага се равнява на това, което е увредено. Ако имаме увредени мазета - равностойността на ремонта се изплаща, стига да не надвишава това, което застрахованият си е избрал. Така че което е увредено - това ще ви бъде платено.

;

У нас най-масово застраховането се свежда до задължителните застраховки. Под 20% от имотите у нас са застраховани. При земеделските стопани процентът е още по-малък. И тези 20 % имуществено застраховане са благодарение на банките, които изискват обезпечение и застраховане на имуществото.

Според много хора застраховането е скъпо, но експертът даде конкретен пример, че ако една къща струва 20 000 лв., то застраховката й ще бъде около 40 лв. на година. Няма изискване от закона имотът да има Акт 16, но това дава гаранция на застрахователите, че обектът е в кондиция. Старите къщи нямат Акт 16, но също могат да бъдат застраховани.

;

Експертът коментира и новия проектозакон, който предвижда Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се трансформира в държавно предприятие, което да акумулира средства от българските граждани.

Станислав Иванов, експерт по застраховане:Това означава, че ако някой вземе пари - ще ги вземе от потребителите на застраховки. Застраховките, които ще бъдат засегнати от тази такса, ще повишат цените си. Така че, тези мерки, са абсолютно непремерени, защото в така предвидения закон няма заложени никакви системи или измерители, които да отчетат дали има ефект от тях.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов
Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов
„Законът и ние“: Комисията за противодействие на корупцията
„Законът и ние“: Комисията за противодействие на корупцията