НОВИНИ

Как отбелязаха Деня на Европа в Брюксел?

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман". С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Обединението от 6 държави е предшественикът на ЕС.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:46, 09.05.2017
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Днес в европейската столица няма шумни празненства по случай Деня на Европа. Може би защото 2017 година е една от най-критичните години в историята на Европейския съюз. Той е изправен пред предизвикателства, които до сега не е познавал - Брекзит, тероризъм, евроспектицизъм. 2017 е година на дебати за това в каква Европа искаме за живеем.

Засега мрачните прогнози за популистка вълна в Европа не се сбъдват, но европейските лидери трябва да дадат смислен отговор на притесненията на хората, които гласуваха за Герд Вилдерс в Холандия или за Марин Льо ПЕН във Франция. Как Европейският съюз промени съдбата на поколения европейци и какви са предимствата на това да си европеец.

Питаме един белгиец, който е почти връстник на европейския проект. Беноа Прот е изпълнителен директор на белгийското дружество за репрография Репробел.

Беноа Прот, изпълнителен директор на белгийското дружество за репрография: Аз съм от поколението, което много добре си спомня дългите опашки от коли по границите между Белгия и съседните държави. Контролираха ни паспортите, при всяко излизане в чужбина трябва да мислим за местните валутни и да сменяме пари предварително. Но това е най-простият пример. Това, което за мен лично е много важно е, че Европейският съюз създаде усещане за общност сред нас, ние споделяме общи европейски ценности.

Въпреки това според него Европа има да извърви дълъг път.

Беноа Прот, изпълнителен директор на белгийското дружество за репрография: Очевидно е, че тази Европа не е идеалната Европа, която аз нося в сърцето си. Мисля, че е тъжно, че през 80-те години по времето на Рейгън и Тачър се реши да се върви към хоризонтална Европа, чисто географски погледнато, но се се мислеше за вертикалното развитие, в дълбочина. Изправени сме пред много проблеми.

Според Прот всички мислещи хора в Европа си задават въпроси за бъдещето, а някои и се страхуват от това какво предстои.

Беноа Прот, изпълнителен директор на белгийското дружество за репрография: Страхът на много хора ги кара да заемат отбранителна поза, а последствията от това са, че те искат по-малко Европа, гласуват за популистки партии или както стана във Великобритания за излизане от ЕС. Сега говорим много за глобализация и мондиализация. Мисля че ЕС, сравнен с Америка или Китай например, не е способен да се справи с тези промени.

Това, което белгиецът очаква от политиците е визия за бъдещето. А в Брюксел най-празнуващият европеец беше Манекен Пис, облечен в европейските знамена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО от Киев първия полуфинал на конкурса Евровизия
Гледайте НА ЖИВО от Киев първия полуфинал на конкурса Евровизия
Жена качи във Фейсбук видео на обир в дома ѝ
Жена качи във Фейсбук видео на обир в дома ѝ