НОВИНИ

Шествия на "Безсмъртния полк" за Деня на победата

Денят на победата беше отбелязан в много български градове с шествие на инициативата "Безсмъртния полк". Организатор е едноименната фондация, чийто представители идват на празника с портрети на своите предци, участвали в Отечествената война.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
19:48, 09.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Столичани и гости на София поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съветската армия по повод Деня на победата. В словото си руският посланик в България Анатолий Макаров заяви, че най-важното сега е да не забравяме уроците от тази война.

Анатолий Макаров - посланик на Руската федерация в България: Днес много хора се опитват да пренапишат миналото и да изтикат Русия в задния двор на историята. Това още повече ни мотивира да се противопоставим срещу фалшифициране на резултатите от Втората световна война. Без нашата победа нямаше да има европейска демокрация и ЕС. Пожелавам ви мирно небе. Честит Ден на победата!
Жара Каракутева: Това е моят прадядо, загинал в Отечествената война. Той е от Русия, участвал е в "Безсмъртния полк" и е помогнал за освобождението на България. Почитаме загиналите във войната за техния подвиг. Щастлива съм, защото съм тук на празника с всички мои близки.

Стотици взеха участие в инициативата „Безсмъртният полк" и в Пловдив. Шествието тръгна от Дома на културата и се изкачи до паметника на Альоша на Хълма на Освободителите, където беше разположена шатра с автентични оръжия и боеприпаси от войната.

В Плевен шествието започна с минута мълчание и поднасяне на цветя пред Братската могила. В града живеят две жени-ветерани от войната - едната е преживяла Ленинградската блокада, а другата е била на фронта.

Мариана Христова: Аз съм тука, защото никога не трябва да забравяме историята си. Няма нищо по-хубаво от това и децата ни да помнят историята. Да знаят откъде са дошли, какво се е случило.
Саня Табакова: Ние почитаме тогавашната Русия, обичаме сегашната. Събитията са нещо много сложно. В едно съм убедена - че българин с руснак няма да се бие.

И в Благоевград, потомци на участници във Втората световна война се включиха в шествието на „Безсмъртния полк". На мемориала Братска могила в парка на Ловния дом те отдадоха почит на загиналите български и руски герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Професия журналист - кампанията на новините на БНТ 2
"Професия журналист" - кампанията на новините на БНТ 2
Гледайте НА ЖИВО от Киев първия полуфинал на конкурса Евровизия
Гледайте НА ЖИВО от Киев първия полуфинал на конкурса Евровизия