НОВИНИ

Как оцеляват в студа екзотичните животни и растения?

Студът не подмина и растенията, и животните. При тези минусови температури за екзотичните видове на флората и фауната у нас трябва да се полагат допълнителни грижи. Репортерът Цанка Николова беше в Софийския зоопарк и в Ботаническата градина, да провери как преминава денят на животните и растенията в студените дни.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 15.01.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Една част от животните в Софийския зоопарк, характерни за нашия климат, нямат проблем със студа и не се налага тяхното изолиране. Други изкарват зимния сезон при засилено отопление, но пред посетители. Трети обаче, като екзотичните птици, са прибрани в топли помещения, скрити от хората, заради ниските температури от последните дни.

Добромир Бориславов, директор на Зоологическа градина - София
Наистина е доста студено и както хората, така и животните трудно понасят по-ниските температури като за целта ние се опитахме, направихме каквото ни е по силите, за да създадем условия за добро преживяване на тези минусови температури.

Допълнително отопление и постелки осигуряват по-доброто пребиваване на животните в зоопарка. Храната за тях е богата и разнообразна, за да се чувстват щастливи.

Добромир Бориславов, директор на Зоологическа градина - София
Ветеринарните лекари постоянно следят процеса, здравето на животните. Имаме надежда, че те ще успеят да преживеят тези минусови температури, здрави.

Както животните, така и растенията изискват повече грижи и внимание през зимата - повече топлина, достатъчно светлина и вода.

Антоанета Петрова, директор на Ботаническа градина - София при БАН
Изкарахме сравнително спокойно този много студен период, разбира се, ни се бяхме подготвили предварително с отдръпване на растенията от външните стени на оранжерията с придвижване на по-топлолюбивите растения на места, където имаме допълнително отопление.

За щастие, за момента са малко растенията, които са оклюмали, заради студеното време. Видовете и сортовете растения в Ботаническата градина са над 3 000, а броят на саксиите над 20 000, а при такива ниски температури дневният разход на гориво е над 1000 литра. Зимата за Ботаническата градина е критичен сезон и по друга причина: един по-силен вятър или снежна буря, може да нанесе големи щети на оранжерията.

И тъй като зимата е още в разгара си, грижите и вниманието за флората тук продължават, за да може напролет посетителите на Ботаническата градина dа се радват на красотата и уханието на растенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаят ли чужди езици пътните полицаи у нас?
Знаят ли чужди езици пътните полицаи у нас?
Кметове помагат на възрастни хора в снега
Кметове помагат на възрастни хора в снега