НОВИНИ

Глад за кадри в чуждите компании край Пловдив

Сериозен глад за кадри чувстват чуждите компании, които инвестират в индустриалната зона около Пловдив. Проблемът е дотолкова изострен, че предприятия в село Белозем например вече търсят работна ръка от съседни общини и дори други области на страната.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:12, 14.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В Белозем живеят близо 5000 души. Над хиляда от тях работят в чуждите компании, инвестирали в селото. Заради стратегическото му местоположение тук има петролна рафинерия, белгийска шевна фабрика и немска фирма за производство на автомобилни части.

Иван Тачев, кмет на Белозем: Тук има абсолютно всичко. Две оризарни, от които една е най-голямата на Балканския полуостров. Фуражен завод, мелница...изобщо всичко има, само дето вече няма хора, които да работят.

Само в предприятието за производство на части за автомобили работят над 350 души. Половината от тях ежедневно пътуват от съседните градове и села.

Василка Мандаджиева: Аз пътувам от Раковски и минава около 40 минути в път. Просто е трудно, по-рано тръгваме. Харесвам си работата и затова.

Стоянка Стефанова: Аз съм от село Чалъково. Около 10 минути ни е пътят. Всички пътуват в Белозем и така. Тук има работа.

Немската компания е в процес на разширяване. За да се обезпечи персоналът, вече се водят преговори за внос на работници от Чирпан.

Златан Кетанов, управител на немска компания за автомобилни части в Белозем: Ситуацията е такава, че ние в момента растем и ни трябват още около 50 работници до един-два месеца, които обаче е доста трудно да набавим.

Освен от липсата на кадри, от чуждите компании в региона се оплакват от мудните и тромави процедури в държавните институции. Заради това вече има насочен инвеститорски интерес към Македония.

Златан Кетанов, управител на немска компания за автомобилни части в Белозем: Единственото ни спасение е, че Македония е малко по-зле от нас и не са членове на Европейския съюз.

В съседна Македония привличат инвеститорите с редица бонуси, сред които поемане на осигуровки и значителни данъчни облекчения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха дете, откраднато от майка му след раждането преди 18 години
Намериха дете, откраднато от майка му след раждането преди 18 години
1500 лв. била тарифата, за да се мине без проблеми през Варненската митница
1500 лв. била тарифата, за да се мине без проблеми през Варненската митница