Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как работодателите успяват безнаказано да нарушават правата на работниците​?

Ниски заплати и забавено плащане, 15-часови работни дни и тежки условия, страх от работодателя и липса на алтернатива - такава е реалността в много от шивашките цехове у нас. След серия репортажи на БНТ и заради зачестилите сигнали от работници, омбудсманът Мая Манолова обеща да внесе в новия парламент предложения за промени в 4 закона, свързани с нелоялните практики в сектора.

Мина Петрова
от Мина Петрова Оператор: Станислав Ангелов
20:10, 01.04.2017
9689
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

До този момент ви показахме историите на настоящи и бивши служители в шивашки цехове у нас. Припомняме ви част от това, което ни споделиха те.

"Стоиш прав, много не можеш да мърдаш, не ти дават да говориш, дори с колежките да обменяш някаква информация, примерно да попиташ нещо, ако не знаеш."
"Страх ме е от много неща. Страх ме е от отношението, от колежките. Да не ни отреже от заплатите."
"При нас беше това, че нямаше с какво да си ходим. Имахме служебен бус и тя се обаждаше, и идваше бусът, и тогава си тръгвахме. Преди това не можеше."
"Почти всяка събота се работеше."
"Да ви кажа, ако няма извънредно, няма и пари, това е цялата работа."
- Колко пари взехте за този месец?
"270 лв."
"В момента ни дължи над 2500 лв."

В началото на разследването се свързахме с голям брой работодателски организации. Нито една от тях не пожела да даде коментар.След излъчването на първите два репортажа, обаче, една от най-големите браншови организации - БАПИОТ, ни потърси.

Радина Банкова, представител на управителния съвет на БАПИОТ: "Ние от години сме против подобни практики."
- По какъв начин се борите с тези нелоялни работодатели?
"За съжаление, ние като асоциация или като отделни фирми, нямаме почти никакви механизми за борба с подобни фирми. Ние се опитваме да правим много различни неща, от гледна точка на това да се увеличава заплащането, чрез различни допълнителни методи - ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, допълнителни застраховки или бонуси."

Друга честа практика сред некоректните работодатели, е в даден момент собственикът на фирмата да обяви фалит. И въпреки, че дължи на работниците си заплати и обезщетения, законът позволява той да не им ги плати.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: "В крайна сметка, работодателят прехвърля фирмата на 'инвеститор', който е на социални осигуровки и хората не могат да си получат дължимите възнаграждения. Като капак, техните довчерашни работодатели, в част от случаите, се покриват и не искат да излязат лице в лице с тях, а в друга част от случаите, просто се правят, че не ги познават, защото вече са продали фирмата на поредния клошар и извършват същата дейност, на същото място, обаче вече под друг бранд."

Често хората не знаят, че работодател им е търговското дружеството, т.е. фирмата, а не нейният собственик. Имуществото на дружеството няма нищо общо с имуществото на неговия собственик. И служителите трябва да търсят парите си от дружеството, а не от собственика. Но когато фирмата е фалирала, тя няма как да ги изплати. А фалит се обявява лесно.

Затова работниците, като тези, за които ви разказахме, чакат своите пари с години. А работодателите, най-вероятно, няма да им ги изплатят, тъй като Законът не ги задължава.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: "Трябва да бъде издадена забрана, която да се впише в съответните закони, в Кодекса на труда, защо не и в Търговския закон, че собственици на фирми, нямат право да ги прехвърлят, ако имат задължения за заплати."

Какви са възможните решения за работниците в сектора, които са подложени на трудова експлоатация?

Първата стъпка е синдикализацията. За жалост, обаче, има натиск върху хората да не стават членове на синдикати, или пък просто не знаят за тях.

- Вие не членувате в синдикат?
"Не."
- Защо?
"Еми не знаем за такова нещо. Може и да членувам, знам ли."
Мая Манолова, омбудсман на Република България: "Държавата просто трябва да се върне във функциите си и да си защити гражданите. Което означава, институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели."

Очевидна е необходимостта от законодателни промени, които да позволят некоректните практики на работодателите да бъдат наказуеми

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Не достигат работници за овощарството в Русенско
Не достигат работници за овощарството в Русенско
Официално откриха сезона за рафтинг и каяк
Официално откриха сезона за рафтинг и каяк