НОВИНИ

Как се отглежда женшен в България

Уникалното източноазиатско лечебно растение женшен вече се отглежда у нас. Най-голямата плантация за лечебното растение се намира в близост до Сопот.

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 11.06.2017
23301
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Никола Пингелов започнал да отглежда женшен преди 17 години. Открил човек, от когото си купил посадъчен материал. Не успял обаче да се докаже като производител и от 1000 засадени коренчета останали едва 3-4.

Никола Пингелов: "Инвестирах за онова време доста пари, 4000-5000 лева като си правих сметка, че ще ги възвърна много бързо, но то се оказа, че само периодът за да стане едно растение годно за отглеждане е 6 години + шест годинки трябва да си стои на едно и също място растението нали да се грижиш за него и ако е рекъл господ нали да му вземеш точно есенцията".

С годините Пингелов разбира, че едно от задължителните условия е женшенът да се засади на сянка и то точно 70-процентова сянка. Растението обикновено се отглежда в Китай на надморска височина от 1600 метра. Производителят обаче открива, че то може да се разсажда и на много ниска надморска височина.

Никола Пингелов: "За моя голяма изненада се самовъзпроизвежда и тук в България, семената падат до корена и след това си пониква. Надморската височина е много по-малка, а расте вече спокойно мога да кажа и на нулева надморска височина, защото имам клиенти от Бяла, от Бургас, от Созопол..."

Съпругата на Пингелов е сред първите, които изпитва свойствата на женшена. Тя започва да консумира по едно резенче от корена му в продължение на месец и половина

Румяна Пингелова: "Действа ми тонизиращо, действа ми ободряващо, това му е най-доброто действие и нямаме грипни и простудни заболявания, прекарват се много леко".

Търсенето на женшен от фармацефтичните предприятия у нас все повече се увеличава, но според производителя още не могат да се предлагат индустриални количества. Затова той се стреми да мотивира повече хора, които да започнат да отглеждат билката.

Никола Пингелов: "Което вече да накара фармацевтите да се обърната с лице към това растение, защото те и сега са обърнати, само че си го внасят".

В момента най-голям пазар на женшен има в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човекът, замислил атентатите в Техеран, е бил ликвидиран
Човекът, замислил атентатите в Техеран, е бил ликвидиран
Етнически българи от Цариброд учат майчин език само два часа седмично
Етнически българи от Цариброд учат майчин език само два часа седмично