НОВИНИ

Как се прави майсторска домашна ракия?

Въпросът "за" или "против" домашната ракия в село Велино не стои. Там са убедени в качествата на питието. Не приемат аргументите на токсиколозите и дават аргументи в защита на домашния еликсир.

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 23.11.2016
11978
Чете се за: 01:00 мин.
Още

В почти всеки дом в шуменското село Велино се прави домашна ракия. Традицията е от векове, а майсторлъкът да се вари от хубава по-хубава ракия се предава от поколение на поколение. Тя е балсам за душата, но е и лекарство - казват майсторите.

Атанас: "Качествата на домашната ракия са такива, че няма никаква химия. Ние си варим домашна ракия без захар, без химикали."

Гинка Кънева: "Според мене ракиите, които се варят по селата са оригинални, истински, защото там е само плод, почти без захар или съвсем без захар. Това, според мене, е полезно за организма. Който има високо кръвно, ако пие малко ракийка, кръвното спада."

Домашната ракия във Велино няма метилов алкохол. Имат своя технология за отстраняването му.

Йорданка Томова: "Оставяме я отворена за 3-4 дена и после слагаме оцветител, който поема и черница, това е и си става пивкава и приятна. - Във вашето село има ли някой, който да се е натровил от домашна ракия? - Не, нямаме. - Може краката му да са омекнали."

В селото са убедени в лечебните качества на ракията и разказват истории за възрастни хора, доживели до 100 години благодарение на целебните глътки ракия.

Иванка Панайотова: "Бабата си имаше едно шишенце до възглавницата и казваше - аз без ракия не мога. Е, господа токсиколози, как се стига до 100 г. От домашна ракия до химическа домашна ракия има огромна разлика."

Златна Димитрова: "Правят ракии в гараж. За мене това е истината и от тях се тровят. Иначе при домашни условия абсурд е да се отровят хората."

И още нещо знаят от възрастните хора и майстори на домашния еликсир.

Иванка Панайотова: "Ракията няма да получи своя аромат, ако не се сложи в дeзинфикциран съд за изваряване."

„Хапваме си, пийва ми си и по доктори не ходим”, казаха на изпроводяк веселите хора от село Велино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият социален министър Ивайло Калфин се яви на разпит в Столичното следствие
Бившият социален министър Ивайло Калфин се яви на разпит в Столичното следствие
Фейсбук се връща в Китай с приложение, което може да налага цензура?
Фейсбук се връща в Китай с приложение, което може да налага цензура?