НОВИНИ

Как спешните екипи се справят в минусовите температури?

Колкото и обилен сняг да вали, колкото и силен вятър да духа, колкото и студено да бъде Бърза помощ не може да спре работа. Независимо дали пътят е затрупан от сняг или не, линейката трябва да стигне най-близо до нуждаещия се от помощ и да го отведе в болница, ако това се налага. Как се работи при тези тежки условия - гост в студиото на "Денят започва" беше д-р Георги Гелев, директор на Бърза помощ в София и София-област.

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 09.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

До момента не се е случвало линейка да закъса в преспите с болен. В дните от Нова година има три инцидента с линейки в северозападната част на областта - в района на Костинброд, Драгоман и Сливница. Единият път е когато линейка на връщане от адрес трябва да изчака да бъде изкарана от преспата. Вторият път е било е същото, а третият път е катастрофа в Центъра. Д-р Гелев каза, че има налични 13 високопроходими автомобили. В София има и джип-линейка, която се пази в резерв. Всички автомобили са снабдени с вериги, с присадки за дизелово гориво, всичко е оборудването, така че не би трябвало да има проблем.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова обяви по-висока степен на терористична заплаха. В тази връзка в Боровец е насочен екип с 24-часова готовност, който да окаже първата помощ до насочване на други екипи. Всяка година се подновяват плановете за работа при чрезвичайни условия, обясни д-р Гелев.

Студът продължава от доста дълъг период. В София повече от 60 часа температурата няма да се покачи над минус 10 градуса. Д-р Гелев отбеляза, че сигналите за премръзнали са по-малко. От началото на годината има един или два случая. Столична община има разработен план, според който всички градски болници приемат такива премръзнали хора, предимно Пета градска. Проблемът е, че бездомниците не желаят трайно да живеят в социален дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студът е благоприятен за намаляването на грипните заболявания
Студът е благоприятен за намаляването на грипните заболявания
Проф. Герджиков потвърди, че е водил предварителни разговори за служебен премиер
Проф. Герджиков потвърди, че е водил предварителни разговори за служебен премиер