НОВИНИ

Какви рискове крият социалните мрежи за децата?

Могат ли децата днес да живеят без социалните мрежи и какви рискове крият те? Попитахме първо тях, родители и медиатора в тяхното общуване - училищния психолог. Къде е границата между това да позволим на подрастващите свободен достъп до интернет или да ги поставим в пълно ограничение - Ирена Маринова работи по темата.

bnt avatar logo
от Ирена Маринова
14:25, 23.08.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Кико е на 13 години, има профил във Фейсбук от четири. Получил го след дълги уговорки и поредица отлични оценки. Споделя че, баща му го "открехнал" как да прави това, което всичките му връстници правят в мрежата - поства, харесва, чати с приятели и играе игри.

Кристиан Павлов, 13г: Половината от класа имат профили навсякъде - за фейсбук, инстаграм и вайбър

Няма ограничения от родителите си за ползването на социалните мрежи. Твърди, че внимава с кого се сприятелява, докато Фейсбук не му омръзва и закрива профила си там. Намира обаче друго социално приложение - Амино, място където хората се сприятеляват по интереси. Кико се включва в общества, където може да обменя информация на теми-игри и котки. Опитва да е като другите, но не прекалява.

Кико, 13г.: Някои се сприятеляват с непознати.
БНТ: -Защо го правят?
- Не, нямам грам представа? Май само искат да имат повече приятели.

Според изследванията родителите контролират децата си в мрежата, но не особено ефективно.

Мариета Райкова, майка: По принцип, след като аз контролирам нещата, всъщност са ми малки притесненията. Да, именно за това ги контролирам и него и други мои близки деца, за да не му се случи нещо.
Мартин, баща: Трябва да са достатъчно възпитани и умни за да знаят какво ще им се случи.
-Контролирате ли ги?
-По скоро не.
Мариета Райкова, майка: Следя, с кого контактува, какви разговори води, какво качва и какво получава като информация.

Според училищния психолог на 22 училище в София, Елена Карпачева, рисковете в социалните мрежи са повече от колкото предполагат децата и техните родители. В практиката си открила и един от основните рискове - запознанството с неподходящи хора. Често те се представят за връстници на децата, споделящи техните интереси, а всъщност имат други намерения, които могат да объркат чувствително живота на едно дете.

Елена Карпачева, детски психолог: Може да бъде въвлечено в канал за...

Според психолозите, въпреки многобройните рискове в мрежата, не бива да забраняваме на децата си да имат профил в социалните мрежи, защото той е важен за тяхното социализиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов официално подписа с индийски отбор
Бербатов официално подписа с индийски отбор
Тото ще изнесе концерт в София по повод 40-годишнината си
"Тото" ще изнесе концерт в София по повод 40-годишнината си