НОВИНИ

Какви са нагласите на унгарците преди парламентарните избори?

Според въведеното от Виктор Орбан изборно законодателство в Унгария няма ден за размисъл. Въпреки, че агитациите са разрешени и днес, големите партии организираха своите заключителни митинги снощи.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:57, 07.04.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Виктор Орбан се позиционира по време на кампанията като спасител на християнската култура на Унгария от мюсюлманската миграция в Европа. Проучванията дават преднина на неговата Фидес, която най-вероятно утре ще го превърне в най-дълго управлявалият европейски лидер след Ангела Меркел.

От едната страна е Фидес, а от другата са 23 партии - само 8 от тях са широкоизвестни на унгарските избиратели. Опозицията остава фрагментирана.

Жужана Селени е депутат в оставка от либералната опозиция. Решава да не се кандидатира за пореден мандат на тези избори. Твърди, че няма как успехът от частичните избори, когато опозиционните партии се обединяват, да се повтори и на парламентарните, защото между малките партии има сблъсък на интереси.

Жужана Селени - депутат в оставка от партия "Заедно - Партия за нова ера": "Коя ще бъде втората по големина партия, ако Орбан не спечели, кой ще застане начело на коалиционно правителство. Има огромна опозиция и контраинтереси от страна на Йобик, която все още е нова партия, беше много екстремистка преди години, но сега се преориентира към центъра на политическия спектър. От друга страна в ляво има две социалистически, две либерални, две либерално-зелени.. И причината да са толкова много е, че има криза на лидерството".

Жужана Селени е член на Фидес още с раждането на партията. Познава Виктор Орбан от най-ранните му политически години и казва, че той още тогава е показал, че има способността да се променя, за да печели избори. Напуска я още през 94-та година.

Жужана Селени: "През 94-та той промени профилът на партията от либерална към консервативна. И за мен този цена беше прекалено голяма - да променя идеологията си".

Сега фокусът на кампанията на Фидес е мигрантската заплаха, а по улиците на Будапеща има плакати с Джордж Сорос, прегърнал опозиционните лидери. Надписът гласи - те заедно ще съборят оградата по границата.

Жужана Селени - депутат в оставка от партия "Заедно - Партия за нова ера": "Той имаше нужда от истинска заплаха, да покаже, че нещо представлява сериозна екзистенциална заплаха. Ако мигрантите дойдат, те ще унищожат Унгария, краят на нашата култура - мисля, че много българи могат да се самоидентифицират с този сюжет."

За утре остава решаваща избирателната активност, колкото повече хора гласуват, толкова по-малко гласове ще спечели Виктор Орбан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Мюнстер е страдал от психични отклонения
Нападателят от Мюнстер е страдал от психични отклонения
Благодатният огън вече е в България
Благодатният огън вече е в България