НОВИНИ

Благодатният огън вече е в България

Частица от Благодатния огън вече пристигна у нас. Пламъкът беше пренесен от Божи гроб от българската църковно-държавна делегация, която тази година води Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. За частица от Благодатния огън дойдоха много миряни от различни епархии. Дойдоха също така митрополити на Българската православна църква, редица официални лица бяха на Летище "София" за посрещането, сред които посланикът на Палестина. Правителственият фалкон пристигна в 19:27 часа, от който слезе нашата делегация, носейки четирите огнеопорни фенера, с които е пренесен и тази година Благодатния огън на българска земя на Велика събота.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:30, 07.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За 14-та поредна година се извършва това деяние, а за първа година Македонската православна църква ще вземе от Благодатния огън тук в София.

Антоний - Западно и средно-европейски митрополит: Стоейки на гроба господен, човек се чувства толкова недостоен, а в същотто време това велико чудо, което е и оснвоа на нашата вяра и ни укрепява в нашата вяра, повече ни одобрява и обнадеждава да вървим бодро по пътят на животът в христа

- За първи път македонската църква взима частица от благодатният огън от българска земя - какво е това послание?

- Послание на едно братолюбие на христова любов, която проявяваме към всички, които идват с вяра.

Митрополит Иларион - македонска православна църква : Днес сме в София да приемем благодатният огън официално от Българската православна църква с благословията на патриарх Неофит и добрата воля на братята архиереи от Българската православна църква, които показаха любов, подадоха ръка и пасхална радост да пренесем от тук на македонският народ благодатния огън.
;

След като миряни и духовници взеха частица от Благодатния огън, нашата делегация от Летище "София" се насочи към параклиса на Светия синод, там по-късно ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението, което може да гледате на живо по БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са нагласите на унгарците преди парламентарните избори?
Какви са нагласите на унгарците преди парламентарните избори?
МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в германския град Мюнстер
МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в германския град Мюнстер