НОВИНИ

Какво е състоянието на бюджет 2017

Какво е състоянието на бюджета предвиден за 2017 година и какво ни предлагат управляващите? Коментар в "Денят започва" направиха Професор Христина Вучева и икономиста Георги Ангелов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 31.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Бюджетът беше обявен . Тристранния съвет обсъди план сметката на държавата за следващата година. Предвиждат се повече разходи за образование, здравеопазване и отбрана. Очаква се икономическия растеж да е 2,5 на сто, а дефицитът 1, 4 на сто . Минималната заплата ще бъде 460 лева, осигурителната вноска се увеличава с 1 процент.

Професор Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър: "За мен е изненада, че се планира дефицит" Вучева

Бюджетът обаче ще бъде с нулев дефицит, когато бъде изпълнен.

"Постоянна практика последните години е да се планира по-консервативно. Прогнозите за икономически растеж, за приходи и за дефицит са по реалистични, след което се преизпълняват. Така беше 2015 и 2016. Може би това е идеята и за тази година. Може би това е идеята и за 2017. Това е по-добрият вариант, отколкото да се правят прекалено оптимистични бюджети.", каза Георги Ангелов
"За първи път ще се изплатят много повече стари заеми от колкото ще се вземат нови. Планират се 1 милиард и 200 милиона нови и връщането на 2 милиарда и 800 милиона стари заеми.", добави Ангелов.

Бюджет 2017 ще бъде обсъден днес в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение срещу училище в Пакистан
Нападение срещу училище в Пакистан
Нови предизборни скандали в САЩ
Нови предизборни скандали в САЩ