НОВИНИ

Какво показва анализът на "Юридически барометър" за правния ред у нас?

Правният ред у нас се променя между 800 и 1000 пъти годишно. Само през първите пет месеца на тази година са приети 77 закона. Това установи изследване на "Юридически барометър" - гражданска инициатива, която наблюдава и оценява състоянието и развитието на правния ред в България. Анализът на законодателната дейност за тази година не показва положителни тенденции или подобрения в сравнение с предишни години,констатират от "Юридически барометър".

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:45, 03.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Изследването на "Юридически барометър" установява, че за периода януари - юни 2018-та година, 74 % от законите са изменени или допълнени. За същия период, средно са обнародвани по 13 закона месечно. А всички анализирани от тях закони са изменяни и допълвани поне веднъж годишно. Заключението е, че българският правен ред е нестабилен и непредвидим.

Даниел Вълчев, ръководител на екипа на "Юридически барометър": "Българският правен ред наистина има една много явна тенденция на бързо развитие, но не в хубавия смисъл, а на много бърза промяна."

Сред другите тревожни тенденции от изследването е, че по-голямата част от внесените законопроекти, (62 %) , превърнали се в закони са внесени от народни представители, а не от Министерския съвет.

проф. Даниел Вълчев, ръководител на екипа на "Юридически барометър": "По този начин се заобикаля едномесечния срок за обществено обсъждане. Нещо, което не е редно."

Темата на днешния брой на "Юридически барометър" са правните пропуски и проблеми около произхода на децата и родителските права, като сред най-интересните беше въпросът за сурогатното майчинство. Все още в България няма законова уредба, която да изяснява правата на родителите и на сурогатната майка, но експертите се надяват на положителни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подземните тайни на Москва
Подземните тайни на Москва
​Кола падна в Перловската река, няма жертви и ранени
​Кола падна в Перловската река, няма жертви и ранени