НОВИНИ

Специалисти от "Геозащита" правят оценка на щетите след свлачището в Сарафово

Специалисти от "Геозащита" ще направят оглед на активиралото се крайбрежно свлачище в бургаския квартал "Сарафово". Поройният дъжд преди два дни предизвика свличане на земни маси на метри от крайните къщи в квартала. От общината са подали сигнал към регионалното министерство и ще кандидатстват за финансиране за цялостно укрепване на бреговата ивица.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:27, 03.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

След падналите 90 л на куб. м дъжд в Сарафово жителите са обезпокоени за къщите си, които са на метри от морския бряг, заради свлачището.

Александър: Свлачището, както е тръгнало в момента, всеки следващ дъжд, който прелива канавката и продължава да свлича земни маси надолу - ефектът на доминото - ще продължава навътре, може центъра на Сарафово един ден да се окаже колелото на летището.

Иван Вълчев: Според нас има опасност, защото брегът пада и при следващ дъжд може би ситуацията ще е още по-лоша.
Гинка Георгиева: Трябва да се направи нещо, да се укрепи и да се изтичат тези води, да не са в къщите.


;

По думите на кмета на Бургас в годишния доклад от "Геозащита" няма информация за всички рискови зони на територията на община Бургас, които подлежат на укрепителни дейности.

Димитър Николов, кмет на Бургас: Тази зона, която днес посетихме в тази годишния, в миналогодишния и по миналогодишния доклад, липсваха като спешни участъци. Интересно защо, но все пак те са експерти, аз не мога да отговоря на този въпрос.
Неделин Недялков, кмет на Сарафово: Аз лично не съм виждал такъв дъжд и такова свличане на земни маси тук досега не е имало.

До края на седмицата представители на "Геозащита" ще направят проучвания и изследвания на терена и ще предложат аварийно-укрепителни дейности. Според тях пряк риск за къщите в Сарафово няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на ловци и жители на Тутраканци заради обезщетенията за чума по свинете
Протест на ловци и жители на Тутраканци заради обезщетенията за чума по свинете
Путин: Скрипал е предател и отрепка
Путин: Скрипал е предател и отрепка