НОВИНИ

Митничари затвориха инсталации във винзаводите в Поморие и Славянци

Инсталации във винзаводите в Поморие и Славянци са затворени от служители на Агенция "Митници". Причината - възможности за източване на произведен алкохол, без той да бъде отчитан от измервателни уреди. Митничарите са проверили общо шест винпрома и във всички са открити нарушения, обявиха от ведомството.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 03.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В разгара на гроздовата кампания от началото на октомври от Агенция "Митници" обявиха, че започват проверка на всички заводи, в които се произвежда алкохол. Сред първите шест е винпром "Поморие", където проверяващите установяват, че на една от инсталациите са монтирани допълнително девет крана, без измервателни уреди, през които може да се източва готов за консумация алкохол, което се вижда и от кадрите разпространени от Агенция "Митници".

Юлиян Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": В Поморие колегите са направили един експеримент, от който е видно, че петлитров пластмасов съд, от един от тези кранове се запълва за 45 секунди.

От завода отказаха коментар, но обясниха, че крановете са с малък дебит и са технологични, в което е и спорът им с митниците.

Юлиян Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": В технологичната схема предоставена от проверяваното лице по време на проверката, не е отразено наличието на тези кранове.
;

В съседно на проблемната инсталация заключено помещение, проверяващите са открили 30 петлитрови туби пълни с ракия и мастика. На този етап проверяващите нямат данни за нерагламентирано разпространение на алкохол.

Юлиян Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": Към момента можем да говорим за административно нарушение, не можем да говорим за престъпление.

Във винпрома в Славянци на една от инсталациите е установено, че измервателният уред само измерва количеството алкохол, което се бутилира.

Юлиян Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": Там е направен полеви експеримент от колегите, като през измервателен уред е направено проточване. Уредът визуализира на дисплея движение на акцизен продукт, но не натрупва информация, която да предава към Агенция "Митници".

Във винзаводите в Търговище, Долна баня, Свиленград и Ловеч са открити административни нарушения, за които ще бъдат наложени глоби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следващата седмица внасят третия вот на недоверие към кабинета Борисов 3
Следващата седмица внасят третия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3
Депутати от ГЕРБ и БСП в разговор с майки на деца с увреждания
Депутати от ГЕРБ и БСП в разговор с майки на деца с увреждания