НОВИНИ

Министър Порожанов: Хлябът може да поскъпне заради новата реколта пшеница

Поскъпването на хляба се дължи основно на цената на новата реколта пшеница, която е с около 20% повече от старата. Това е основен фактор за повишение в цената на брашното. Това обясни в студиото на "Още от деня" министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. При самото производство също има фактори като електроенергия и работна заплата, които могат да повлияят на цената, допълни той.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 03.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Румен Порожанов, министър на земеделието: Нашата основна цел е при цената на хляба да няма спекула в търговията. Има цена на доставчици, договорена с ритейла и там са калкулирани разликите с доставките, обслужването, брака и т.н.

Министърът е категоричен, че след проведени разговори с големите търговски вериги, техните представители са проявили разбиране по въпроса и е постигната устна договорка за нула процента печалба от цената на хляба.

По думите на Порожанов, в момента земеделското министерство продължава тези разговори, които преминават в обсъждане на цените на всички български продукти.

;

Земеделският министър коментира и проблема със забрана за лов на диви прасета в пограничните райони с Румъния заради опасността от заразното заболяване Африканска чума по свинете (АЧС).

Румен Порожанов, министър на земеделието: В Румъния е много тежко разпространена болестта, така че заложената рестрикция да няма гонка на първите 5 км е за да минимизираме риска от движение на животни между двете държави, включително в рамките на речната ни граница. Трябва да отбележа, че направихме една много прилична ограда, която напълно изпълнява функциите си.

Порожанов обясни, че след детайлни разговори с представители на двата ловни съюза в страната, от следващата седмица ловът може да бъде разрешен в частта на сухоземната и морската граница, но само под формата на тиха гонка, без участието на ловни кучета.

Ще либерализираме разрешените зони за лов около Варна, около курортите, но не и в Тутранканци, където имаше случай на чума, допълни Порожанов.

;

Министърът коментира и развитието на конфликта с чума по домашния добитък в Ямболска и Бургаска областа.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Болестта е констатирана многократно с проби от френската лаборатория, като всеки момент очакваме идентификация на вируса.

При ситуацията в село Шарково опозицията търсеше провокация, но ние не допуснахме това да се случи, обясни Порожанов. Той допълни, че стопанката от село Болярово Анна Петрова, която отказваше да бъдат взети проби от нейното стадо, вече сама е поискала това и е депозирала желанието си писмено.

По повод предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за социална кошница с фиксирани цени на основните хранителни продукти, земеделският министър коментира, че в момента пазарът на храните не предполага подобна необходимост от такава интервенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор блъсна и рани тежко 11-годишно дете в белослатинското село Търнак
Пиян шофьор блъсна и рани тежко 11-годишно дете в белослатинското село Търнак
Успех и оставка за френското вътрешно министерство
Успех и оставка за френското вътрешно министерство