НОВИНИ

Какво представляват безплатните закуски на учениците?

Две тънки филийки, намазани с нещо си... и по средата резенче домат. Така изглежда закуската на един ученик във варненско училище. Снимките ни изпраща разтревожена майка, но не иска да говори пред камера. Ще направят проблем на детето ми - казва притеснено.

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:10, 22.10.2017
5907
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

И докато едни все пак разчитат на безплатните училищни закуски, други родители са взели нещата в свои ръце - по принуда. На Меги се е наложило да прави всяка сутрин сандвичи на дъщеря си, защото стартът на програмата за безплатни закуски в училище се забавил.

Сега обаче традицията продължава, защото по-вкусни от сандвичите на мама - няма.

Миглена Стойчева - майка на второкласничка: Моята дъщеря е доста капризна на яденето, доста трудно се случват нещата с подходящата храна и за да съм сигурна, че тя ще изяжда това, което ѝ слагам в раницата, аз реших да проявя доза въображение и да правя сандвичите толкова интересни, че да съм сигурна, че тя ще проявява желание да ги опита поне.

Така формичките за сладки свършили прекрасна работа. Идеите от интернет увеличили кулинарните изненади за малката ученичка, а кутиите за обяд, от които изскачат всякакви животни, се връщат вкъщи празни. Всъщност какво ще ядат децата зависи от ръководството на училището. В столичното 125-то са врагове на мазните тестени храни.

Стефана Петрова - заместник-директор на 125 СУ ,,Боян Пенев", София : Причината да променим закуските, които предоставяме в училище, беше простия факт, че децата не ги харесваха особено и за съжаление се налагаше голяма част от тях да бъдат изхвърляни.

Затова от тази година им раздават различен плод всеки ден.

Стефана Петрова - заместник-директор на 125 СУ ,,Боян Пенев", София: Можете да видите последните няколко дни какво сме им дали. Имаше много питания - как ще се дават тези плодове. Виждате, че дори гроздето е във вид, в който може да го запази до следващото междучасие. Това са плодове, които сме получили миналия петък - изключително трайни и с добро качество. Нищо от храната не отива в кофата.
Андреа Вангелова - ученичка в 4 клас в 125 СУ ,,Боян Пенев", София: Сега ми харесва всичко, което дават засега.
София Йосифова - ученичка в 4 клас в 125 СУ ,,Боян Пенев", София : Ядем банани, грозде, ябълки, круши.

БНТ: - А вкъщи родителите какво ви казват за храненето?

- Трябва да ядем здравословно, за да може организмът ни да ни се развива добре.

В началото на седмицата на табло в Пловдивското начално училище ,,Климент Охридски" се поставя менюто за децата.

Елица е доволна, защото в него винаги има плод.

Елица Сиракова - майка от Пловдив: Разнообразие има - ябълки, портокали, круши, мандарини. Киселото мляко е индивидуално опаковано в 200 грама опаковка, по БДС са, 2 % масленост.

За безплатните закуски за учениците до четвърти клас държавата е отпуснала малко над 27 хиляди лева за тази година. Или иначе казано - 72 лева за дете, което разделено на учебните дни е по 45 стотинки на ден.

Държавни средства за закуски в училище:
  • 27 075 лева за 2017 г.
  • 72 лева на ученик = 0,45 стотинки на ден
Елица Сиракова - майка от Пловдив: Фирмите производители на тия закуски са в неловка ситуация, защото доколкото знам там разценката е 50 стотинки за брой, а за 50 стотинки не знам какво може да се включи като в тия 50 стотинки са включени и разходите за производство, за заплати, за транспорт и.т.н.

И въпреки нищожните държавни средства, училищата са тези, които носят отговорност какво ядат децата. Те сключват договорите с фирмите за доставка на закуски, а директорите и медицинските лица в училище трябва да следят - прясна и годна за консумация ли е храната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово кръщение в десет български града
Масово кръщение в десет български града
Фирми искат да бутилират минерална вода в Провадия
Фирми искат да бутилират минерална вода в Провадия