НОВИНИ

Какво предвижда бюджетът на ЕС за периода след 2020 година?

България ще получи повече пари за иновации, икономика, инфраструктура и дигитализация. Това предвижда бюджетът на Европейския съюз за периода след 2020 г. Предвидено е обаче страните-членки да усвоят по-малко средства по традиционните финансови пера като земеделие и кохезионна политика. Това стана ясно на форум в София, посветен на бъдещето на Европа.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:45, 26.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Амбициозна, гъвкава и модерна. С тези думи министърът на българското председателство Лиляна Павлова описа финансовата рамка на Европейския съюз за периода след 2020 г.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: За България интересът е този бюджет в този си формат да бъде запазен. За България е предвидено увеличение на средствата по линия на кохезионната политика - нещо, което е изключително важно.

Този бюджет предвижда намаляване на средствата, които отделя ЕС за кохезионната и за селскостопанската политика.

Лиляна Павлова - министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Въпреки всичко, 60% от средствата се дават именно за традиционните политики - нещо много важно, особено за държави като България, за държавите от последното присъединяване това е важно. Което означава, че инвестициите за изравняване на регионите, подобряване на инфраструктурата, подкрепа за малки и средни предприятия, работни места продължават.

Според наблюденията на експертите българите продължават да вярват в Европейския съюз.

Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България: Виждат своето развитие и бъдеще именно като граждани на Европейския съюз.

Намерение за разширяване на ЕС в посока Западните Балкани виждат експертите в новия бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациентски организации за бъдещето на българското здравеопазване
Пациентски организации за бъдещето на българското здравеопазване
Протест срещу високите цени на горивата във Велико Търново
Протест срещу високите цени на горивата във Велико Търново