НОВИНИ

Калфин: Не национализираме пенсионните фондове

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин успокои, че няма идея за национализация на събраните пари в пенсионните фондове. Промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от финансовия министър са на етап обществено обсъждане. В интервю за вестник "Труд" финансовият министър коментира, че дебатът по промените в кодекса ще продължи колкото е необходимо. Според Владислав Горанов, ако частта, свързана с уреждане начина на изплащане, не бъде приета, тя може да бъде оттеглена още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 04.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, предложен от финансовия министър, предвижда парите от втория стълб на задължително пенсионно осигуряване от индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове да бъдат вкарани в общ пул, в който да се споделя риска между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии. Сигурен съм, че ще има диалог, заяви днес социалният министър Ивайло Калфин

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: На този първи етап нека да оставим Министерство на финансите да чуе различните мнения и да прецени какво трябва да внесе.

Вицепремиерът посочи още, че предстои частните пенсионни фондове да бъдат подложени на стрес-тестове подобно на банките.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Стрес тестовете се правят по правила, виждате на банките какво им се случва, които са съвсем извън този законопроект, така че аз се надявам те да покажат добри резултати. Това е оценката за състоянието на фондовете.

Запитан има ли вариант индивидуалните партиди от втория стълб да могат да се унаследяват, без това да пречи на изплащането на вторите пенсии, министър Калфин уточни, че това предложение трябва да дойде от фондовете, тъй като те управляват парите и това е тяхна отговорност.В момента изискването е да се изплаща до живот втората пенсия и партидата да се унаследява.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Затова по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине, а все още има средства в партидата.Ако имат нужда от промени в закона те би трябвало да са активните.

Министър Калфин отговори отрицателно на въпроса дали отново не се атакуват пенсионните фондове, които преди година бяха поставени пред алтернативата средства от тях да бъдат прехвърляни към НОИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов нюанс в скандала на германския комик Бьомерман и Ердоган
Нов нюанс в скандала на германския комик Бьомерман и Ердоган
Десетки хора помогнаха на многодетно семейство в нужда
Десетки хора помогнаха на многодетно семейство в нужда