НОВИНИ

Кампания "Кой е срещу мен в мрежата" в помощ на най-малките

Дискусия за обучение на ученици от пети, шести и седми клас по поведение в интернет, защита на личните данни и сигурност беше проведена днес. Инициативата е част от проекта "Кой е срещу мен в мрежата?", финансиран по програма "Европа" на столичната община с участието на журналисти от БНТ. В дискусията взеха участие кметът на София - Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието - Диян Стаматов, директори и преподаватели.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
18:20, 25.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Все повече пада възрастовата граница на децата, които стават обект на сексуални посегателства в интернет пространството. От Главна дирекция за борба с организираната престъпност дадоха поредния пример за такова престъпление.

Явор Колев - ГДБОП - сектор компютърни престъпления: Педофил беше влязъл във връзка с няколко деца - момчета на възраст между 12 и 14 години, представяйки се за момиче на тяхната възраст и ги е принуждавал да извършват сексуални действия".

Процентът на деца под 11 години, които имат профили във фейсбук е все по-голям, тоест това е един от първите пъти, в които лъжат за възрастта си в мрежата.

Диян Стаматов - зам.-министър на образованието: "Това е бъдещето, просто е необходимо това бъдеще да се синхронизира с възможностите на училището и реалностите на семейството".
;

Проектът обхваща деца от 10-13 годишна възраст от 31-во и 23-то училище в район "Слатина" и не е подбрана случайно, защото точно в този период децата изграждат своята идентичност, казват авторите на проекта, журналистите от "По света и у нас" Надя Обретенова и Деси Маркова.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: "Трябват общи усилия и няма как да им забраним. Това е животът".
Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: "Няма нищо по-важно от сигурността на нашите деца и затова усилията, които са насочени в тази посока нямат цена".

Целта на проекта "Кой е срещу мен в мрежата?" е точно такава: да представи на децата опасностите в интернет и да им покаже, че с действията си в мрежата изграждат електронното си "аз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален медальон с птици откриха на Голямата базилика в Пловдив
Уникален медальон с птици откриха на Голямата базилика в Пловдив
Част от корекциите по лихвите върху дълга за АЕЦ Белене са приети
Част от корекциите по лихвите върху дълга за АЕЦ "Белене" са приети