Липсва инсулин в Айтос заради продажба на животоспасяващи лекарства в чужбина

Жена болна от диабет сигнализира в редакцията, че в Айтос в аптечната мрежа не може да се намери инсулин, предписан за лечението ѝ. Проверка на наш екип установи, че проблемът не е само в аптеките и в дистрибуторите. Оказа се, че медикаментът, който се внася у нас, се изнася в Западна Европа, защото там цената му е по-висока.

от Веселин Григоров
17:07, 25.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Животът

Стоянка Божкова е получила инсулт преди 2 седмици, а инсулинът с който лекува диабета се, изчезнал от аптеките.

Стоянка Божкова: Три години го ползвам вече, тя ми го изписа с протокол от София, имах аз икономисана една ампулка, но няма доставки.

Временен изход семейството от Айтос ще търси при лекуващия си лекар в Карнобат.

Божко Божков: Или в Бургас евентуално, ако намеря в коя аптека го има, да го изпишат оттам. Но това не е нормална практика. Трябва протокол - копие и могат и да ми откажат хората.

Проверката ни в аптеките Бургас установи, че и тук медикамента го няма и най-вероятно повече няма да се внася в България.

Аптекарка: Преди този да му изпишат по-силния от другия ползваше, но и него го няма. Няма решение. Или смяна на инсулина при ендокринолога.
Д-р Таня Макшева, директор на НЗОК-Бургас: Повече от половината инсулини, които ползват нашите пациенти, биват доставяни в по-малки количества в аптеките и това съответно създава проблем и в снабдяването на пациентите.8 Но и не зависи от Здравната каса. Ако ги има на пазара и са предписани на пациентите, ще ги заплатим.
Георги Базотев, собственик на аптечна верига и дистрибутор на лекарства: На практика аптеките търгуват с инсулин само за престиж пред пациентите, за да може този, който дойде за инсулин да си купи и нещо друго, но конкретно от търговията с инсулина аптеките губят.

Фармацефти и дистрибутори потвърдиха пред нашия екип, че заради сериозна разлика в цените, на които животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти се внасят у нас, а в Западна Европа струват понякога в пъти повече, е налице така нареченият реекспорт. Заради подобна практика една от големите компании- производител на такива лекарства вече е заявила, че спира вноса за България.

От здравната каса казаха още, че министерството е предприело действия за затягането на режима за изнасянето на лекарства зад граница, докато се насити българския пазар.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага мащабна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС
ЕК предлага мащабна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си