НОВИНИ

Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си

Президентът Росен Плевнелиев отхвърли твърдението на премиера Бойко Борисов, че е бил предложен за министър в първия кабинет на ГЕРБ от кръга „Капитал". Той заяви, че в работата си никога не е бил зависим. Държавният глава заяви, че е влязъл в политиката, заради бездействието на тройната коалиция и от позицията си на активен гражданин. Плевнелиев присъства на международна конференция на тема образование в Благоевград.

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 25.10.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Президентът Росен Плевнелиев категорично заяви, че никога не е участвал в задкулисни игри и посъветва министър-председателя да си припомни, че през 2009 година е бил част от икономическия екип на ГЕРБ и сред водещите мениджъри в страната. Той добави, че никога не е бил зависим от някого.

Росен Плевнелиев, президент на България: "Ако аз бях посочен от някого, щях да бъда зависим от него. Ако аз бях зависим от някого щеше да проличи при създаването най- малкото на двете правителства".

По думите на президента не бива дебатът в светлината на предстоящите избори да бъде принизяван кой с кого си говори, или с кого си е говорил в миналото.

Росен Плевнелиев: "Вижте, не мога да се съглася по никакъв начин с подобни внушения. Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебат две каки, които си говорят. По същия начин не съм съгласен начинът по който се правят правителствата в България - двама батковци си говорят. Ако това е така с двете каки и двамата батковци, това означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил".

Плевнелиев подчерта, че за него посланието на премиера няма персонална насоченост. По думите му всяко интервю на Борисов е предпоследно и в следващото може би ще се чуе нещо по-различно.

Президентът каза още, че е единственият политик, който се е борил срещу икономическите интереси на олигархията в страната. Като пример той посочи приетите задължителни правила за управление на държавните пари в банките.

Росен Плевнелиев: "Казвам че съм единственият български политик на прехода, който се изправи с едно решение изключително ефективно срещу икономическия интерес на българската олигархия, а именно правилата за държавните пари, които бяха въведени от служебното правителство на Марин Райков, никой друг не го направи".

Президентът пожела успех на кандидатите за държавен глава и каза, че следи дебатите, но не е оптимист, тъй като се правят опити да се скрият важните за страната проблеми.

Росен Плевнелиев: "Ако обаче политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с подобни безсмислени разговори и да бягат от същество на дебата, какво ще свърши следващият държавен глава с тези 5 години, аз ще продължа не само да апелирам, но ще втвърдя и тона още повече. Последните 10 дни нека покажем доза респект към българския избирател, като му кажем, какво ще свършим".

Плевнелиев каза още, че до края на мандата си ще се отчете пред българските граждани, за това какво е свършил през последните пет години и застава зад своите решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсва инсулин в Айтос заради продажба на животоспасяващи лекарства в чужбина
Липсва инсулин в Айтос заради продажба на животоспасяващи лекарства в чужбина
ЕК ще въведе нов мониторингов механизъм​ за България и Румъния
ЕК ще въведе нов мониторингов механизъм​ за България и Румъния